Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do Hradce Králové míří tisíce skautů, právě začíná národní skautské jamboree

V Hradci Králové začíná národní skautské jamboree. Do multifunkčního areálu Park 360 na hradeckém letišti by mělo dorazit 5000 mladých skautů a skautek, plus více než 550 dobrovolníků.

Jde o největší skautské setkání na území ČR od roku 1931. Akce začne 3. května v 19:30 a skončí 8. května dopoledne. Národní jamboree se v Česku naposledy uskutečnilo v roce 2008. "Národní skautské jamboree je jedinečná celostátní akce zaměřená na holky a kluky ve skautském věku od deseti do 16 let, kterým přinese nové zážitky a pocit sounáležitosti se skautským hnutím. Jamboree se budou účastnit i starší členové například na pozicích dospělého doprovodu účastníků nebo dobrovolníků, kteří se podílejí na organizaci akce. Celkem by mělo dorazit do Hradce Králové okolo 6000 účastníků a hostů," řekla mluvčí Junáka - českého skauta Barbora Trojak.

"Bez nadsázky akci označujeme za akci roku 2023. Posilou by jamboree mělo být nejen pro skautskou organizaci a jednotlivce, ale i pro družiny, tedy malé týmy, které spolu fungují i během školního roku," uvedla Trojak.

Rozsáhlejší setkání skautů a skautek na území ČR v novodobé historii se podle ní konalo jen v roce 1931, a to v Praze pod názvem Tábory slovanských skautů, kam tehdy dorazilo okolo 15.000 lidí, a to i skautů ze zahraničí. "Od té doby jsme nic tak velkého neuspořádali. Možná rozjíždíme novou tradici. Uvidíme, jak to celé bude fungovat, zkoumáme, jak to uspořádat, aby to mladé skauty a skautky bavilo a obohatilo. Pro tuto věkovou kategorii se v ČR žádná taková akce nekoná. Je možné, že nastavíme pravidelnost podobných setkávání," řeklab Trojak.

Na programu jsou kromě tradičních skautských aktivit, jako plnění různých úkolů, také kulturní program, přednášky či workshopy. Většina programu bude v areálu letiště, kde budou skauti ubytovaní ve stanech. V plánu jsou i aktivity za účasti složek integrovaného záchranného systému, které se odehrají v Hradci Králové. Pro převoz účastníků jamboree mezi letištěm a centrem města jsou připravené speciální autobusy.

"Důležité je, že účastníci si budou moci vyzkoušet aktivity, které si za běžného provozu oddílů nevyzkouší, možnosti oddílů jsou totiž omezené. Věříme také, že mladí skauti získají nové zkušenosti a inspiraci, které v budoucnu zúročí, až sami povedou děti," dodala Barbora Trojak.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 18smecka

Štítky ČR, rekreace, zábava, skaut, Hradec Králové, jamboree

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Hradce Králové míří tisíce skautů, právě začíná národní skautské jamboree  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.