Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

DUBEN 2023: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

Se začátkem nového měsíce přinášíme tradiční přehled nejdůležitějších událostí měsíce minulého. Během dubna jsme v Královéhradeckém kraji řešili hokej, uzavírání poboček České pošty nebo inteligentní systém řízení dopravy v Hradci Králové. Na ta nejdůležitější témata se podívejte do následujícího souhrnu.

Česká pošta se rozhodla zrušit polovinu poboček v Hradci Králové  

Na přelomu března a dubna Česká pošta zveřejnila seznam rušených poboček. V Hradci Králové jich chtěla zavřít rovnou polovinu. Místním ani vedení města se toto rozhodnutí nelíbilo. Většina lidí kritizovala způsob, kterým se zástupci České pošty rozhodli.  

PŘEHLED: Česká pošta zruší v Hradci Králové sedm poboček. Vedení města je proti

Česká pošta dnes zveřejnila seznam 300 poboček, které zruší k polovině roku. V Královéhradeckém kraji jich bude 16, přímo v Hradci Králové sedm. Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů nebo podle počtu uskutečněných transakcí....

V Hradci na sídlišti končí všechny tři pošty, město je proti

Největší panelové sídliště v Hradci Králové na Moravském Předměstí s téměř 30.000 obyvateli bude od 1. července bez pošty. Zatím na něm jsou v provozu tři pošty a všechny by měly skončit, vyplývá ze seznamu zrušených pošt.

Zhruba o 14 dní později uspořádalo město narychlo svolanou tiskovou konferenci, kde primátorka města představila výsledky jednání mezi městem a zástupci České pošty. Radnici se nakonec podařilo zachovat poštu na největším sídlišti Moravské Předměstí. 

Hradec Králové vyjednal zachování pošty na největším sídlišti Moravské Předměstí

V Hradci Králové na největším sídlišti Moravské Předměstí bude zachována jedna pobočka České pošty. Původně měla být s dalšími dvěma pobočkami na sídlišti zrušena. Dnes odpoledne se na tom dohodla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký...

Radnice spustila inteligentní systém řízení dopravy  

Na začátku dubna radnice spustila část inteligentního systému, který má zlepšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Od dubna už začalo fungovat monitorování jízdy na červenou.  

Hradec Králové spustil inteligentní systém řízení dopravy za 317 milionů

Hradec Králové o víkendu spustil systém inteligentního řízení dopravy, který by měl zlepšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Současně začalo fungovat monitorování jízdy na červenou. Monitoring měření rychlosti trvá již od zahájení...

Kompletně v provozu je inteligentní systém teprve od včerejška. Bude hlídat jízdu na červenou, rychlost, pouštět sanitky i vozy MHD. Nové řízení dopravy je na 34 křižovatkách.  

Nohu z plynu, radary začnou od zítřka hlídat v Hradci i rychlost

Po necelých dvou letech od zahájení prací přechází od května do ostrého provozu inteligentní dopravní systém (IDS). Bude hlídat jízdu na červenou, rychlost i pouštět sanitky a hasiče. 

Bez servítků 

Rušení poboček České pošty vyvolal ve veřejném prostoru v posledních dnech velké diskuse. Jedním z prvních, kdo se k celé věci vyjádřil, byl předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Ten říká, že současný ekonomický model fungování České pošty nebyl udržitelný a je třeba přijít se změnami. Vyzývá ale k racionální diskusi nad celou věcí. Více už v rozhovoru v rubrice Bez servítků. 

Současný ekonomický model fungování pošty byl neudržitelný. Je třeba velká změna, míní předseda Asociace krajů

Rušení poboček České pošty vyvolal ve veřejném prostoru v posledních dnech velké diskuse. Jedním z prvních, kdo se k celé věci vyjádřil, byl jihočeský hejtman a předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS). Ten říká, že současný ekonomický model...

Není to tak dlouho, kdy Michael Palin z legendární britské komediální skupiny Monty Python pronesl, že Čechy považuje za nejvtipnější národ na světě. Že jsme nejspíš národ vtipálků, potvrzuje také fakt, že svého času vycházel legendární časopis Trnky-brnky v nákladu 370 tisíc kusů výtisků měsíčně. Jedním z autorů, který se proslavil humoristickými kresbami v časopise Trnky Brnky v devadesátých letech, je Jan Tatarka.  

Humor se nemění. Fenomén rozzuřené manželky s válečkem na nudle byl, je a bude, říká kreslíř Jan Tatarka

Není to tak dlouho, kdy Michael Palin z legendární britské komediální skupiny Monty Python pronesl, že Čechy považuje za nejvtipnější národ na světě. Že jsme nejspíš národ vtipálků, potvrzuje také fakt, že svého času vycházel legendární časopis...

Ve svých knihách nejčastěji popisuje krvavá léta, která český národ prožíval. V nové knize, kterou vytvořil společně s ukrajinským historikem Radomyrem Mokrykem, mluví o krvavých létech Ukrajiny. Ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět se v dalším díle seriálu Bez servítků rozpovídal nejen o bádání v archivech, ale také o ukrajinské kultuře nebo dopadech zdražování na knihtisk. 

Jak mě poznamenalo bádání? Nevkládám do lidské civilizace příliš nadějí, říká Jiří Padevět

Ve svých knihách nejčastěji popisuje krvavá léta, která český národ prožíval. V nové knize, kterou vytvořil společně s ukrajinským historikem Radomyrem Mokrykem, mluví o krvavých létech Ukrajiny. Ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět se v...

Zatímco ještě před lety patřili Češi mezi plýtvače jídlem, dnes je to naopak. V popelnicích končí jen zhruba pět procent potravin. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy změnil chování zákazníků především nárůst cen v obchodech. Kdo na aktuální situaci vydělává nejvíce a jak měla vláda mírnit dopady narůstajících cen? Nejen o tom se rozpovídal bývalý náměstek ministra financí v dalším díle seriálu Bez servítků. 

Snížení DPH u základních potravin mělo přijít na podzim, říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu

Zatímco ještě před lety patřili Češi mezi plýtvače jídlem, dnes je to naopak. V popelnicích končí jen zhruba pět procent potravin. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy změnil chování zákazníků především nárůst cen v...

Politická korida

Opadaná dlažba, rezavé nosníky, díry v zemi nebo nevyužité prostory. Všechny tyto pohledy nabízí obchodní pasáž Hvězda na Moravském Předměstí v Hradci Králové. O její renovaci a využití město přemýšlí dlouhá léta. Jelikož se jedná o společné prostory ve vlastnictví města i soukromníka, nejde vše podle plánů. Hradecká Drbna se zastupitelských klubů ptala, jak nejlépe v této věci postupovat. 

Co s polorozpadlou obchodní pasáží Hvězda v Hradci Králové? Ptali jsme se zastupitelských klubů

Opadaná dlažba, rezavé nosníky, díry v zemi nebo nevyužité prostory. Všechny tyto pohledy nabízí obchodní pasáž Hvězda na Moravském Předměstí v Hradci Králové. O její renovaci a využití město přemýšlí dlouhá léta. Jelikož se jedná o společné...

Hradec Králové za druhé světové války

Poslední dny války v Hradci Králové neprobíhaly hladce, o život přišla řada místních. Zatímco gestapo ničilo dokumenty a prchalo z města, vojáci Wehrmachtu zostřili své hlídky. Stříleli do výkladních skříní i na obyvatele města. O to neuvěřitelnější je příběh, který se stal u Roudnice. Dvěma Sovětům a jednomu Čechovi se díky lsti a pohotové reakci podařilo odzbrojit celou německou kolonu a zabránit dalšímu krveprolití. 

Dva Rusové a jeden Čech u Hradce Králové roku 1945 odzbrojili celou německou kolonu

Poslední dny války v Hradci Králové neprobíhaly hladce, o život přišla řada místních. Zatímco gestapo ničilo dokumenty a prchalo z města, vojáci Wehrmachtu zostřili své hlídky. Stříleli do výkladních skříní i na obyvatele města. O to...

Ostatní témata, která hýbala Královéhradeckým krajem  

V Hradci Králové se nadšením setkala malba nahé ženy na mostě u soutoku řek Orlice a Labe. Tu už v březnu namaloval pražský umělec JWMindStrike malba však nevydržela dlouho. Už na začátku dubna ji zničila skupinka feministek.  

Někdo zničil malbu nahé ženy u soutoku v Hradci Králové

Malba nahé ženy u soutoku řek Orlice a Labe v Hradci Králové je zničena. Pravděpodobně čtyři ženy přemalovaly její ňadra bílou barvou a přidaly červený nápis „SLAST“. Na most kousek od Fakultní nemocnice Hradec Králové ji namaloval umělec...

Město Hradec Králové vydalo novou vyhlášku, která zakazuje používání zábavné pyrotechniky na svém území. Toto opatření bylo přijato s cílem snížit riziko požárů a zranění spojených s používáním této pyrotechniky. 

Vyhláška zakáže pyrotechniku v Hradci Králové. Pro silvestrovské oslavy zákaz neplatí

Město Hradec Králové vydalo novou vyhlášku, která zakazuje používání zábavné pyrotechniky na svém území. Toto opatření bylo přijato s cílem snížit riziko požárů a zranění spojených s používáním této pyrotechniky.

Radnice Hradce Králové posunula termín slavnostního otevření nového fotbalového stadionu o více než jeden měsíc na neděli 3. září. Původně jej zamýšlela veřejnosti oficiálně otevřít 29. nebo 30. července. 

Otevření nové fotbalové arény v Hradci proběhne o měsíc později

Radnice Hradce Králové posunula termín slavnostního otevření nového fotbalového stadionu o více než jeden měsíc na neděli 3. září. Původně jej zamýšlela veřejnosti oficiálně otevřít 29. nebo 30. července.

Na Tylovo nábřeží v Hradci Králové se vrátí farmářské trhy. Ty v minulosti pořádala Kulturní vzdělávací společnost, ale postupem času od nich opustila. Lokální výrobci se proto domluvili, že trhy zkusí zorganizovat sami. Konat se mají 15. dubna na Tylově nábřeží. Nynější organizátoři věří, že se z nich podaří udělat tradici.   

Do Hradce Králové se vrátí farmářské trhy. Pořádat je budou samotní regionální výrobci

Na Tylovo nábřeží v Hradci Králové se vrátí farmářské trhy. Ty v minulosti pořádala Kulturní vzdělávací společnost, ale postupem času od nich opustila. Lokální výrobci se proto domluvili, že trhy zkusí zorganizovat sami. Konat se mají 15. dubna...

Vedení radnice ve Dvoře Králové nad Labem rozhodlo o podání žádosti o dotaci na takzvané způsobilé náklady revitalizace Mayerovy továrny. Podle vítězného návrhu ateliéru Grimm Architekti jde o zhruba 350 milionů korun. Podle zastupitelů není v silách města takto nákladnou rekonstrukci zaplatit pouze z vlastních zdrojů.   

Dvůr Králové žádá o největší dotaci v historii města. Peníze potřebuje na revitalizaci Mayerovy továrny

Vedení radnice ve Dvoře Králové nad Labem rozhodlo o podání žádosti o dotaci na takzvané způsobilé náklady revitalizace Mayerovy továrny. Podle vítězného návrhu ateliéru Grimm Architekti jde o zhruba 350 milionů korun. Podle zastupitelů není v...

Lyžařská sezóna v Krkonoších a Orlických horách velikonočním víkendem skončila. Rozloučit se se zimními sporty přijely tisíce lidí. 

Velikonoce uzavřely letošní lyžařskou sezónu v Krkonoších i Orlických horách

Tak teď už je ten pravý čas zazimovat lyže i prkna. Lyžařská sezóna v Krkonoších a Orlických horách velikonočním víkendem skončila. Rozloučit se se zimními sporty přijely tisíce lidí.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové zveřejnilo novou „storymapu“ představující první panelové předměstí v Hradci Králové, a to Slezské Předměstí. Cílem je postupně zmapovat panelovou výstavbu v celém kraji. 

Nová storymapa hradeckého muzea mapuje paneláky na Slezském Předměstí

Muzeum východních Čech v Hradci Králové zveřejnilo novou „storymapu“ představující první panelové předměstí v Hradci Králové, a to Slezské Předměstí. Cílem je postupně zmapovat panelovou výstavbu v celém kraji.

Správa nemovitostí Hradec Králové začala s přípravou koupaliště Flošna na letošní letní sezonu. Nové budou herní prvky, rozšíření odpočinkové zóny i ceník. Za koupání na 14 let starém koupališti v centru Hradce Králové se lidé připlatí o zhruba 15 procent.   

Koupaliště Flošna zdraží o 15 procent. Začíná s přípravou na novou sezonu

Správa nemovitostí Hradec Králové začala s přípravou koupaliště Flošna na letošní letní sezonu. Nové budou herní prvky, rozšíření odpočinkové zóny i ceník. Za koupání na 14 let starém koupališti v centru Hradce Králové se lidé připlatí o zhruba...

Tento měsíc se v restauraci Chich food's na Velkém náměstí přiotrávilo přes 80 lidí. Zhruba u poloviny byla následně prokázána salmonela. V Hradci Králové se podobný případ neřeší poprvé. V červnu roku 2018 se přiotrávily desítky lidí po kebabu v Kopečku.   

S takto rozsáhlou otravou jídlem se Hradec Králové nesetkal poprvé. V roce 2018 za ni mohl kebab

Tento týden se v restauraci Chich food's na Velkém náměstí přiotrávilo přes 80 lidí. Zhruba u poloviny byla následně prokázána salmonela. V Hradci Králové se podobný případ neřeší poprvé. V červnu roku 2018 se přiotrávily desítky lidí po kebabu v...

Máte nápad na své vlastní téma nebo víte o něčem, čemu by se měla Hradecká Drbna věnovat? Napište nám na sefredaktor@hradeckadrbna.cz.

Ohodnoť článek

Foto archiv redakce

Štítky Hradec Králové, Česká pošta, doprava, Drbna.cz, Královéhradecký kraj, radnice, druhá světová válka, Michael Palin, Martin Kuba, Tomáš Prouza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DUBEN 2023: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.