Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Replika katamaránu z mladší doby kamenné plula po nádrži Rozkoš

Na nádrži Rozkoš na Náchodsku o víkendu experimentální archeologové testují repliku lodi z mladší doby kamenné. V létě s ní poplují po Egejském moři. Posádka Expedice Monoxylon IV je kompletní, akorát týmu zatím chybí lékař. Odborníka hledá.

Námořní výpravy hradeckých archeologů v dlabaných člunech se již uskutečnily v letech 1995, 1998 a 2019. Na Egejské moře se vrátí potřetí. Členové expedice testují repliku dřevěné lodi od pátku. První den na ni naložili živé ovce.

"Archeologové si mysleli, že ovce bylo možné přepravovat jen obtížně. My jsme měli připravenou dřevěnou klec, která nepřečnívala, ovečky neviděly hladinu, což je předpoklad, aby byly v klidu. S převozem nebyl větší problém," řekl organizátor expedice Radomír Tichý z Univerzity Hradec Králové.

Živá zvířata přes Egejské moře tým přepravovat nebude, legislativně by to bylo složité. Živý i ostatní náklad budou simulovat pytle se štěrkem. Nově také archeologové testovali katamarán, spojili starší a novější dřevěnou loď, obě si již dříve vyrobili.

"Ukázalo se, že se dá dobře řídit, dobře manévrovat. Když se napevno spojí dva čluny, vznikne plavidlo, které je hodně stabilní na vlnách. Nákladní kapacita se velice zvýšila, o ní v nejstarší námořní plavbě určitě vždycky šlo," řekl Tichý.

Lodě také rozpojili, do jedné z nich dali náklad a pádlovalo v něm méně lidí. "Testujeme také, kolik pádlařů je schopno loď převážet, jestli by člun nebyl pomalý," dodal Tichý.

Na výpravě bude posádka měsíc, na člunu bude 22 lidí. Expedici bude dokumentovat kameraman. Z Česka tým odjíždí 16. června a za měsíc se bude vracet. "Určitě se těšíme, zároveň je to pocit odpovědnosti za celou posádku. Je to samozřejmě dobrodružná akce. Na druhou stranu nevyzpytatelnost počasí je veliká," řekl Tichý. Zatím v týmu chybí lékař, odborníka proto poptávají.

"Optimální by byla intenzivní medicína, třeba někdo ze záchranné služby. Ona je taková zásada, když tam lékař je, nic se nestane. I kdyby mohl aspoň na část expedice, pomůže nám to," řekl Tichý.

Trasa Monoxylonu IV by měla být dlouhá kolem 550 kilometrů. Povede z řeckého ostrova Samos na ostrov Peloponés. Náklad, který skupina poveze, bude mít 400 až 450 kilogramů.

Experimentální archeologové na Hradecku vyrobili v minulosti pět plavidel, tzv. monoxylonů. Poslední vznikl loni, je ze 300 let starého dubu a váží tři tuny. Členové posádky ho vyráběli částečně s pomocí replik neolitických kamenných nástrojů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, archeologie, expedice, Monoxylon, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Replika katamaránu z mladší doby kamenné plula po nádrži Rozkoš  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.