Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Letní dětské tábory v hradeckém kraji zdražily, roste zájem o příměstské

Některé organizace v Královéhradeckém kraji, které pořádají letní pobytové tábory pro děti, zaznamenaly menší zájem než loni. Naopak roste zájem o příměstské tábory. Letní pobytové tábory zdražily v kraji nejčastěji o 15 až 30 procent, příměstské méně. Každé léto se v kraji konají stovky letních táborů, jejich počet se výrazně nemění. V nabídce jsou tradiční tábory věnované přírodě, ale i pobyty s výukou cizích jazyků.

"Zájem o pobytové tábory je výrazně menší než loni, odhadem o 15 až 20 procent. Obsazenost se v současnosti pohybuje kolem 80 procent. Touto dobou jsme už zájemce odmítali. O vyprodaném táboře ze svého okolí vím pouze o jediném," řekl Jan Navrátil z Rady dětí a mládeže (RDM) Královéhradeckého kraje, která sdružuje zhruba 15 organizací provozujících v regionu desítky letních pobytových dětských táborů.

Příčin může být podle něj řada, od zhoršující se životní úrovně rodin v důsledků růstu cen energií a vysoké inflace až po odchod dětí kvůli věku. "Třeba na táboře, který pořádá naše domovská organizace, odešlo deset dětí z důvodu věku. Takový počet nahradit je u nás problém. Podobně jsou na tom i některé další organizace v krajské radě dětí a mládeže. Příčin, proč je zájem menší, bude ale více. Nepochybně může hrát roli i ekonomická situace, lidé šetří," řekl Navrátil.

Ceny za dvoutýdenní pobyt na táborech, které zastřešuje RDM Královéhradeckého kraje, se podle něj pohybují od čtyř do šesti tisíc korun. "Být o trochu levnější si mohou dovolit organizace, které mají své vlastní základny. Oproti loňsku jsme zdražili asi o 20 procent," řekl Navrátil.

V posledních letech v kraji roste zájem o příměstské letní tábory, na kterých děti nenocují. "O příměstské tábory se nám zájem zvyšuje na rozdíl od pobytových, u kterých jsme museli zvýšit cenu o 30 procent, protože šly nahoru ceny energií a hlavně potravin. Příměstské tábory jsme zdražili jen mírně. Zájem o pobytové tábory je proti loňsku menší o deset až 15 procent," řekla ředitelka náchodského Střediska volného času Déčko Kateřina Hiebschová.

Příměstský tábor organizuje čtvrtým rokem také Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové, kterou zřizuje kraj. Tábor s podtitulem Obraz v pohybu a pohyb v obraze má letos dva běhy a je určen pro děti od šesti do 12 let. Účastníci budou tvořit ve své vrstevnické skupině. Cena za pět dní je 2500 korun, včetně obědů, svačin, materiálu, jízdného a vstupného v případě výletů či vstupu do výstavních expozic.

Přestože tábor hradecké GMU proti loňsku zdražil o 25 procent z 2000 korun, zájem je značný. "Letos jsme zatím otevřeli dva turnusy, z nichž jeden je zcela obsazený a u druhého zbývá pět šest míst. Kopíruje to poptávku z minulých let, kdy jsme kvůli zájmu museli přidat třetí turnus. Jeden turnus má kapacitu zhruba 20 dětí. Zatím nepředpokládáme, že bychom letos přidali třetí turnus," řekla mluvčí hradecké GMU Gabriela Bučková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KRNAP

Štítky ČR, rekreace, děti, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní dětské tábory v hradeckém kraji zdražily, roste zájem o příměstské  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.