Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Trutnov po 85 letech obnoví památník legionářům s historickou pamětní deskou

Trutnov bude mít po 85 letech opět památník legionářů s historickou pamětní deskou, o níž se dřív předpokládalo, že ji zničili nacisté. V roce 2020 byla deska náhodně objevena v depozitáři ve sklepě muzea v Jaroměři. Nyní bude její kopie slavnostně odhalena 6. května na obnoveném památníku v ulici Roty Nazdar.

Bronzová pamětní deska roty Nazdar, která za první světové války bojovala ve Francii, instalovali v roce 1936 v areálu někdejších Krkonošských kasáren v Trutnově zásluhou tehdejšího hraničářského praporu. Zobrazovala reliéf prvního praporečníka roty Nazdar Karla Bezdíčka se jmény padlých bojovníků v bitvě u Arrasu v roce 1915. V roce 1938 byla deska demontována a následně několikrát změnila místo. Autorem díla byl významný sklářský výtvarník a pedagog Božetěch Medek, který v Trutnově sloužil u hraničářského praporu.

Po válce byla deska považována za zničenou. Po objevení při vyklízení sklepa před rekonstrukcí muzea v Jaroměři skončil originál desky o váze 186 kilogramů v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově. Na obnoveném památníku bude věrný odlitek. Deska bude na původním kameni, na kterém byla na čas v roce 1938 instalována ve Špindlerově Mlýně. Kámen byl v roce 2020 ve Špindlerově Mlýně ze země vyzvednut a převezen zpět do Trutnova.

Obnovený památník bude u bývalých kasáren, v nichž dnes sídlí služebna a okresní vedení Policie ČR. Součástí slavnostního odhalení památníku 6. května bude doprovodný program s dobovými tábory roty Nazdar a hraničářského praporu s ukázkami vojenského výcviku a výzbroje legionářů a trutnovských hraničářů. Ukázku zásahu a techniky předvede policie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MU Trutnov

Štítky ČR, správa, historie, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov po 85 letech obnoví památník legionářům s historickou pamětní deskou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.