Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Safari Park dočasně přestěhoval svou žirafu do Liberce. Má se tam postarat o mládě a zabřeznout

Na netradiční výpůjčce se domluvil Safari Park ve Dvoře Králové nad Labem a Zoo Liberec. Z Královéhradeckého do Libereckého kraje se bude dočasně stěhovat samice žirafy Rothschildovy. Jejím úkolem bude postarat se o osiřelé žirafí mládě. Navíc by se měla spárovat s místním samečkem a založit novou rodinu, což by pro evropský chov žiraf byl významný přínos.

Transport žirafy ze Dvora Králové byl náročný, ale díky profesionalitě týmu se podařilo vše zvládnout bez problémů. Obioma se po příjezdu rychle přizpůsobila a připojila se k libereckým žirafám. 

Potomek dvorské samice a libereckého samečka by měl velmi dobré vyhlídky na uplatnění v dalším chovu. Žirafy Rothschildovy jsou kriticky ohrožené, a proto je klíčové udržovat co nejpestřejší genetiku celé populace. Spojení dvorské samice a libereckého samečka by tak mohlo napomoci tomuto cíli. 

Dospělá dvorská i osiřelá liberecká samice se na podzim mají vrátit do safari parku. Mezitím se Obioma adaptuje na nové prostředí a začne se seznamovat s libereckým samečkem. Zoo v Liberci plánuje rekonstrukci svého chovného zařízení, a úzká spolupráce mezi zoologickými zahradami je důležitá pro záchranu ohrožených druhů. 

Safari park, kde se nyní nachází 14 žiraf Rothschildových a 10 žiraf síťovaných, je nejúspěšnějším chovatelem žiraf v Evropě. Do současnosti se tu narodilo 270 žiraf, což je důležité pro udržení co nejpestřejší genetiky celé populace.  

„Návštěvníci je mohou vidět ve dvou oddělených expozicích v klasické části areálu, mládenecké skupiny samců jsou k vidění v Africkém safari Josefa Vágnera a v Safari kempu,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Safari Parku Zuzana Boučková.  

Ohodnoť článek

Foto Safari Park

Štítky žirafa, ZOO Dvůr Králové, Liberec, Dvůr Králové nad Labem, Zoologická zahrada Liberec, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Josef Vágner, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park dočasně přestěhoval svou žirafu do Liberce. Má se tam postarat o mládě a zabřeznout  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.