Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pálení čarodějnic je dobré nahlásit přes internet předem. Pořadatelé hasičům ušetří práci

Z pohledu hasičů patří filipojakubská noc mezi nejnáročnější noci v roce. V Královéhradeckém kraji jsou pořadatelé akcí většinou zodpovědní. I letos mohou ušetřit práci jednotkám tím, že svoji vatru předem nahlásí přes internet. On-line oznámení o pálení ohně může předejít zbytečnému výjezdu hasičů.

Během loňských čarodějnic řešili hasiči v Královéhradeckém kraji celkem tři požáry. Ani jeden nebyl v souvislosti se samotným pálením čarodějnic.  

„Hasiči doporučují hlásit předem přes internet pálení čarodějnických ohňů občanům jako fyzickým osobám, u pálení organizovaných právnickými osobami je to dokonce povinnost,“ uvedla na webu hasičů mluvčí Martina Götzová.  

Lidé by si měli uvědomit, že k ohlašování pořádání čarodějnic rozhodně nepatří linky 112 nebo 150. Pořadatelé mohou využít on-line formuláře na webu hasičů.   

PŘEHLED: Kam v Královéhradeckém kraji na pálení čarodějnic?

Filipojakubskou noc a pálení čarodějnic si na východě Čech budeme moct užít hned na několika místech. Konají se velké akce s vystoupením hudebních kapel i malé obecní srazy, které pořádají místní spolky nebo dobrovolní hasiči. Kam v neděli s...

Za bezpečnost zodpovídá ten, kdo škrtne sirkou   

Za bezpečnost pálení zodpovídá pořadatel akce nebo ten, kdo oheň rozdělá. Ze zákona je totiž povinný zabezpečit ohniště před případným požárem. V případě, že hasiči na místě odhalí bezpečnostní nedostatky, můžou padat pokuty. Za samotné ohniště 20 tisíc korun. Za případný požár až 25 tisíc korun.   

Právnické a podnikající fyzické osoby jsou navíc ze zákona povinni spalování hořlavých látek ve volném prostranství hlásit. „V případě zanedbání této zákonné povinnosti pak hrozí nemalé sankce a pokuty mohou dosáhnout až do výše půl milionu korun,“ dodala mluvčí hasičů.   

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto noly | Pixabay

Štítky Internet, čarodějnice, Královéhradecký kraj, požár, on-line, hlášení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pálení čarodějnic je dobré nahlásit přes internet předem. Pořadatelé hasičům ušetří práci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.