Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Už se to blíží, oblíbený festival Regiony nabídne v Hradci stovky představení

Mezinárodní divadelní festival Regiony v Hradci Králové nabídne od 23. do 30. června na více než 30 místech stovky představení, koncertů a dalších akcí. Předprodej začne 9. května.

Pořadateli 28. ročníku festivalu jsou Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a nezisková organizace Kontrapunkt. Na posledních osm dní v červnu ožijí divadlem v centru stotisícového města nejen divadelní scény, ale i ulice, parky či náměstí. Programová nabídka bude letos zahrnovat 302 činoherních, alternativních, loutkových či pohybových divadelních představení, tanečních performancí. Nebudou chybět představení pro rodiny s dětmi, improvizace, hudební koncerty a další doprovodný program.

"To vše se bude odehrávat na 32 místech v celém historickém centru Hradce Králové a jeho přilehlém okolí," uvedla ředitelka Kontrapunktu Barbora Hodonická. Podle ředitele Divadla Drak Tomáše Jarkovského bude společným tématem festivalu rituál. "Rituál a ritualita jsou s divadlem spjaty od jeho prvopočátků. Zároveň i samotný festival je rituálem svého druhu a pro ten hradecký, který tradičně znamená rozloučení s divadelní sezonou, to platí dvojnásob. A aniž bychom si to často uvědomovali z nejrůznějších rituálů se skládá i náš běžný, každodenní život. Proto jsme se rozhodli na rituály a ritualitu letos zvlášť zaměřit," uvedl  Tomáš Jarkovský.

Mezinárodní program nabídne přestavení umělců z 12 evropských zemí. Mezi zahraničními hosty budou například Staatstheater Kassel z Německa, chorvatské Gradsko kazalište Marina Držića Dubrovník, maďarské Studio K Színház, Teatr Arlekin z Polska, slovinské Lutkovno gledališče Ljubljana. Vystoupí také francouzský umělec Olivier de Sagazan a novocirkusový soubor Cie SCoM a další umělci z Norska, Slovenska, Spojeného království, Polska či Dánska.

Z tuzemských scén nebudou chybět divadla Husa na provázku, Divadlo Petra Bezruče, Horácké divadlo Jihlava, Divadlo Na zábradlí, Městská divadla pražská, Jihočeské divadlo, Divadlo X10, Divadlo ALFA Plzeň či Naivní divadlo Liberec.

"Letos poprvé ve své historii představí festival premiéru autorského projektu K Prameni, kterou budou moci diváci zhlédnout hned šestnáctkrát. Autorem projektu je Jakub Gottwald, první držitel Ceny Thálie v kategorii Alternativního divadla," uvedl mluvčí Klicperova divadla Martin Sedláček.

Kompletní festivalový program je na webu festivalregiony.cz. Předprodej vstupenek začne v úterý 9. května v 10:00. Pro abonenty Klicperova divadla je připravena přednostní výměna předplatitelských kupónů od 4. května. "Festivalové vstupenky pak bude možné zakoupit jak on-line prostřednictvím festivalových webových stránek, tak i v předprodeji Klicperova divadla, v Informačním centru i na pokladnách jednotlivých divadel," uvedla ředitelka Klicperova divadla Eva Mikulková. Více než 90 procent open air produkcí tradičně zůstává v režimu dobrovolného vstupného.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Open Air Festival

Štítky ČR, divadlo, festival, Regiony, Královéhradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už se to blíží, oblíbený festival Regiony nabídne v Hradci stovky představení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.