Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kempy v Královéhradeckém kraji zdražily, ceny stravování možná ještě upraví

Zájem o letní pobyty v kempech v Královéhradeckém kraji je srovnatelný s loňskem, přestože provozovatelé zdražili služby. Ceny zvýšili až o 15 procent, u stravování je ještě mohou změnit v závislosti na cenách potravin. Lidé si rezervují hlavně ubytování v chatkách. Standardní zájem hlásí také provozovatelé půjčoven lodí u vodáky oblíbené řeky Orlice. Vodácká sezona tam už začala.

"Nyní převažují sportovní vodáci, zatím jde o jednotlivce. Rekreační vodáci se přidávají později, od května či června," řekla jednatelka společnost Rampa sport Lenka Vrbatová. Společnost má půjčovnu lodí a tábořiště v Týništi nad Orlicí.

Podle Vrbatové je zájem o lodě v současné době standardní. "Letos s větším předstihem zaznamenáváme vyšší poptávku po školních výletech a školních kurzech od konce května do konce června. Řekla bych, že po covidu je zájem škol o půjčování lodí větší," řekla.

Ceny za táboření v Týništi zvýšili o deset až 15 procent, dětské ceny zůstaly na stejné úrovni jako loni. "Rezervace na táboření dopředu neděláme. Ceny půjčovného u lodí jsme nezvedli," řekla Vrbatová.

Autokemp Orlice s půjčovnou lodí v Kostelci nad Orlicí leží na břehu Divoké Orlice v rekreační oblasti města. Otevřeno má od dubna do poloviny října, půjčovna lodí celoročně. "Sezona u nás začala začátkem dubna. Ceny ubytování i půjčovného za loď jsme zvedli jen mírně, v řádu korun. Co se týče ubytování, tak na léto obsazeno nemáme, větší zájem je momentálně o červen, hlavně jde o školy," řekl Libor Borůvka z Autokempu Orlice.

I tam si už lidé lodě půjčují. "První lodě jsme půjčovali už tak před třemi týdny, jde hlavně o sportovně založené vodáky. Divoká Orlice, včetně vodácky atraktivního Litického oblouku, je sjízdná právě teď na jaře. Běžní výletníci začnou najíždět později, největší zájem o lodě je tradičně v letních měsících. Letošek se ničím nevymyká, zájem je o rafty i klasické plastové kánoe," řekl Borůvka.

Orlice patří v kraji k nejoblíbenějším vodáckým řekám. Divoká a Tichá Orlice se slévají kousek nad Týništěm a poté má tok název Orlice. V Hradci Králové se Orlice vlévá do Labe.

Stejně jako většina oslovených kempů také v kempu s koupalištěm u Pecky na Jičínsku investovali před sezonou hlavně do provozních věcí. "Vzhledem k nejisté situaci kolem cen energií a potravin jsme letos investovali do údržby a zachování standardu areálu. Ubytování u nás zdražilo zhruba o pět procent a stravování asi o deset procent. S cenami za jídlo budeme ale možná ještě hýbat, budou se odvíjet od aktuálních cen potravin," řekl Jaroslav Hudec z kempu u Pecky. Také ostatní oslovení zástupci kempů se shodli na tom, že ceny za stravování nemusí být konečné.

Zájem o ubytování v kempu u Pecky je stejný jako v předchozích letech. "Co se týče lůžek v chatkách od června do konce srpna, tak z 95 procent máme obsazeno, tedy srovnatelný zájem jako loni touto dobou. U nás je to hlavně česká klientela," řekl Hudec.

V kempu u Pecky začala sezona o Velikonocích. "Plní se už i rezervace na letní měsíce na stany a karavanová stání, průměrná obsazenost těchto typů ubytování je v tuto chvíli asi 30 procent, vyšší je na svátky na začátku července," dodal Hudec.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto BANGKOK | Pixabay

Štítky ČR, rekreace, turistika, kempy, vodáci, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kempy v Královéhradeckém kraji zdražily, ceny stravování možná ještě upraví  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.