Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Tepelné hospodářství Hradec Králové rozšíří dodávky tepla do historického centra

Městská společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové chystá nákladem asi 30 milionů korun stavbu páteřní teplovodní sítě v historickém centru Hradce Králové. Na dálkové teplo by se tak mohly ve středu města v budoucnu napojit desítky odběratelů, kteří zatím k topení používají především lokální plynové zdroje. Se stavbou rozvodů chce firma začít letos, kdy by chtěla připojit i první nové odběratele.

Teplo Tepelné hospodářství nakupuje od uhelných Elektráren Opatovice (EOP) ze skupiny Daniela Křetínského. Podíl firmy na trhu s teplem v Hradci se odhaduje na 80 procent. Do některých lokalit ve městě dodávají teplo přímo i Elektrárny Opatovice a na trhu městské firmě konkurují.

Rozšíření sítí dálkového tepla je podle Seidlera součástí strategie města k zajištění energetické bezpečnosti a stability dodávek tepla a energií. Radnice tím reaguje na nejistotu dodávek vyvolanou energetickou krizí a válkou na Ukrajině. Teplo, které městská společnost prodává, navíc patří k nelevnějším v Česku. Letos jeho cena vzrostla o 4,8 procenta na 640 korun za gigajoule.

"Město a Tepelné hospodářství koordinují dlouhodobě přípravu této důležité investiční akce, která bude jednak krokem k větší nezávislosti na plynu, a za druhé přinese úsporu v nákladech na vytápění pro zdejší odběratele," uvedl primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

Na páteřní teplovodní síť se v centru města budou moci podle Seidlera v budoucnu napojit desítky veřejných i soukromých objektů. Připojit se budou moci například Klicperovo divadlo, budova historické radnice, budova bývalé městské knihovny, bytové domy, byty, hotely a penziony. Rozvoj dálkového vytápění podle Siedlera také pomůže v lokalitě v ovzduší snížit množství oxidů dusíku, které vznikají spalováním plynu.

Postupně se výkopové práce od letošního jara do konce roku dotknou krčku mezi Malým a Velkým náměstím, Klicperovy ulice, částečně ulic Dlouhé a Úzké a také prostranství mezi katedrálou svatého Ducha a bývalou radnicí. Hlavní část prací by stavbaři měli udělat v létě o prázdninách, kdy je provoz v celém městě slabší. Letos by se podle Seidlera mohlo na dálkové teplo připojit prvních zhruba deset objektů.

Investici bude Teplené hospodářství financovat z vlastních zdrojů. "Materiál na stavbu jsme nakoupili již dříve, a to za nízké ceny před zdražením," řekl ředitel Tepleného hospodářství Hradec Králové Jiří Seidler. Roční tržby Tepleného hospodářství se pohybují přes půl miliardy korun, předloni firma vytvořila zisk 29 milionů korun. V nerozděleném zisku má firma na investice téměř 40 milionů korun.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, teplo, firmy, Tepelné hospodářství Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tepelné hospodářství Hradec Králové rozšíří dodávky tepla do historického centra  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.