Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Modernizace sportovního areálu v Hronově pokračuje po zimě stavbou hlavní budovy

Přestavba sportovního areálu za 76 milionů korun na okraji šestitisícového Hronova v lokalitě Hedvábnice po zimě pokračuje výstavbou ústředního objektu s tribunou a zázemím. Město dosud proinvestovalo zhruba 48 milionů korun, řekl dnes ČTK starosta Petr Koleta (ANO). Modernizace areálu začala zemními a demoličními pracemi na podzim 2021, kdy stavbaři odstranili zchátralý hlavní objekt se zázemím, který nahradí nový.

"Práce na hlavní budově začínají jet naplno, je to o počasí, byly mrazy, deště. Obvodové pohledové zdivo už stojí. Bude možné také zahájit zemní úpravy okolo budovy," řekl  starosta Petr Koleta (ANO). 

Vše by mělo být hotovo do konce letošního roku. Jde o největší investiční akci Hronova za poslední léta. Investorem je město, které na projekt získalo dotaci z ministerstva pro místní rozvoj ve výši 27 milionů korun a od Královéhradeckého kraje asi pět milionů korun.

Práce loni zkomplikovaly neshody radnice s předchozí stavební firmou, se kterou na podzim po vzájemné dohodě spolupráci ukončila. Firma udělala většinu prací, například komunikace, sportoviště, parkoviště či oplocení areálu. Jiná firma, náchodská společnost Vše pro stavby, která vzešla z dalšího výběrové řízení, by měla modernizaci sportovního areálu dokončit. Hlavním úkolem nového dodavatele bude postavit ústřední budovu, ze které při vstupu nové firmy do projektu byly hotové základy. "Bude potřeba dokončit také areálové komunikace," řekl Koleta.

Nad rámec uznatelných nákladů chce město investovat do vybudování solární elektrárny na střeše nové budovy. Rozloha střechy bude zhruba 800 metrů čtverečních. Město fotovoltaiku za odhadovaných čtyři miliony korun vybuduje pouze tehdy, když na to sežene dotaci, uvedli zástupci radnice. Předpokládají, že by městu jako instituci byla schopná vyrobit okolo 15 procent energie, které spotřebovává Město Hronov například v městských budovách či ve svých příspěvkových organizacích.

"Máme hotový projekt na fotovoltaiku. Pokud uspějeme s žádostí o dotaci, solární elektrárna by mohla začít dodávat energii do sítě v roce 2024," řekl Koleta.

Sportovní areál u hronovské výpadovky na Náchod prochází zásadní proměnou. Podle vedení radnice by se zanedbané prostranství mělo změnit v důstojný vstup do města.

Hlavní plocha fotbalového hřiště sice zůstane stejná, ale přibudou například dvě tréninková fotbalová hřiště, tři hřiště pro volejbal, dětské hřiště, atletická dráha nebo tribuna přibližně pro 150 diváků. Nový hlavní objekt bude větší, bude v něm například zázemí pro fotbalisty, volejbalisty, atletiku, využívat ho budou moci také školy a veřejnost. Součástí projektu je také zhruba 40 parkovacích míst včetně autobusového stání. Podél areálu bude kvůli bezpečnosti návštěvníků chodník.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, Hronov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace sportovního areálu v Hronově pokračuje po zimě stavbou hlavní budovy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.