Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Trutnově vznikne pietní místo pro uctění památky Václava Havla. Město za něj zaplatí tři miliony

Radnice v Trutnově nechá na nábřeží Václava Havla vybudovat pietní místo, kde budou moct lidé uctít památku prvního polistopadového prezidenta České republiky. Na zdi nově rekonstruovaného kina Vesmír vznikne deska s podobiznou v životní velikosti. Město tím splní svůj slib z roku 2016.

Právě v roce 2016 nechala místní radnice přejmenovat nábřeží po Václavu Havlovi. Tehdejší vedení města slíbilo, že se z místa stane důstojné místo pro uctění jeho památky. „Spojitost Václava Havla s Trutnovem nemusím ani zmiňovat a vhodnější veřejné místo než budovu kina na nábřeží bychom hledali jen stěží. Jsem rád, že se nám to letos povede,“ uvedl v tiskové zprávě Michal Rosa (ODS), starosta města Trutnova. 

Nová deska s podobiznou Havla radnici vyjde na tři miliony korun. U desky bude pietní místo, kde budou moct lidé nechat například zapálené svíčky nebo květiny. Autorem je sochař Michal Gabriel. "Místní jeho díla velmi dobře znají a oblíbili si je. Důkazem je lev na Slovanském náměstí či Smečka vedle UFFA,“ vysvětluje trutnovský starosta. 

Trutnov si v současné době manžele Havlovy připomíná nejen pojmenováním nábřeží, ale také nedávno vysazeným stromořadím Olgy Havlové či nápisem „Ferdinand Vaněk“ se srdcem na budově trutnovského pivovaru. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Turntov

Štítky Václav Havel, prezident, úcta, památka, pieta, místo, nábřeží, Vesmír, kino, podobizna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blanka Košeljová

Mají na rozhazování? Co na to říkají obyvatelé? Stačilo by tam dát flašku s malou cedulkou za pár šupů. Radnice rozhazuje stejně jako vláda za nesmysly.

Středa, 19. dubna 2023, 07:34Odpovědět

V Trutnově vznikne pietní místo pro uctění památky Václava Havla. Město za něj zaplatí tři miliony  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.