Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Hradecká galerie moderního umění otevřela soubornou výstavu Věry Jičínské

Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové zahájila hlavní letošní výstavu, která představuje díla Věry Jičínské. Výstava potrvá do 10. září a doprovodí ji monografická publikace, jejíž autorkou je kurátorka výstavy Martina Pachmanová. Jičínská žila v letech 1898–1961 a patřila k první generaci umělkyň, které se po vzniku samostatného Československa začaly prosazovat a kterým bylo umožněno akademické studium.

"Na výstavě se návštěvníci seznámí se stěžejními aspekty tvorby této neprávem opomíjené osobnosti českého moderního umění. Kromě výběru olejů, pastelů, kreseb, grafik, ale rovněž málo známých fotografií bude připomenuta také autorčina práce na poli užitého umění, jemuž se věnovala v 50. letech minulého století," uvedla mluvčí GMU Gabriela Bučková.

Výstava je podle ní první retrospektivní prezentací děl této umělkyně. V devíti tematicky koncipovaných částech návštěvníky postupně seznámí s vývojem její tvorby, pro kterou jsou typické ženské akty, exotické a taneční motivy či symbolika světla a stínu. Výstava přibližuje například také její žurnalistickou činnost, deníkové záznamy a korespondenci.

Z tvorby Jičínské se dochovala více než stovka olejomaleb, tisíce kreseb na volných papírech a ve skicářích nebo také desítky fotografických alb či keramických artefaktů.

"Nejrozsáhlejší konvolut výtvarné práce Věry Jičínské spravuje Vlastivědné muzeum v Dobrušce. Městu Dobruška jej v roce 1967 věnoval její manžel Prokop Laichter," uvedl ředitel GMU František Zachoval. Výstava také představuje autorčina díla ze soukromých sbírek a z Nadačního fondu Věry Jičínské, Dany Laichterové a Jiřího Görnera.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto GMU

Štítky ČR, výtvarné, GMU, Jičínská, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká galerie moderního umění otevřela soubornou výstavu Věry Jičínské  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.