Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V nemocnici jsem si připadala jako stroj. Až praxe u praktického lékaře mi otevřela oči, říká budoucí lékařka

Nejen Královéhradecký kraj se potýká s nedostatkem lékařů a lékařského personálu. Nejvíc byl tento podstav kvalifikovaných lidí vidět během pandemie. Například budoucí sedmadvacetiletá lékařka Barbora Košuličová tento rok opustí fakultu a dál se bude zaměřovat na specializaci, kterou si vybere. Původně se chtěla stát dětskou psychiatričkou, týden praxe ji však přesvědčil o dráze praktického lékaře.

„Už na gymnáziu jsem věděla, že se chci věnovat profesi, která dává smysl a má přínos pro společnost. Zachraňování lidských životů to beze zbytku splňovalo, takže jsem už své seminární předměty směrovala tak, abych mohla jít na medicínu,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu Barbora Košuličová, která v Hradci Králové studuje Lékařskou fakultu UK.  

Část výuky a praxe absolvovala ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde se učila po boku místních lékařů. Tam ji však chyběl osobnější vztah k pacientům, na který nebyl čas. „Po vyšetření jsem se nikdy nedozvěděla, jaký byl jejich další osud, zda se je podařilo zachránit nebo kam byli z oddělení, na kterém byli hospitalizovaní, propuštěni. Zkrátka jak se jim daří,“ uvedla Barbora.  

Následně získala možnost nastoupit na praxi k praktické lékařce Kateřině Javorské z Nového Města nad Metují. Tam se situace změnila a Bára si začala budovat vztah se svými prvními pacienty.  

„Stačí se usmát, zeptat se na rodinu, jak se mu daří, a najednou mám prostor budovat úplně jiný vztah. Navíc je skvělé pozorovat, jak se zdravotní stav pacientů vyvíjí, když chodí na kontrolní vyšetření, a vědět, že na tom mám svůj podíl. V tom vidím naplnění poslání lékaře,“ dodává Barbora.  

Týden praxe ji prakticky přesvědčil o tom, aby se místo cestou dětské psychiatričky vydala tou praktické lékařky. „Vzhledem k nedostatku praktických lékařů také nemusí být složité praxi po někom převzít,“ dodala budoucí lékařka.  

Program „Staň se praktikem“ připravil Královéhradecký kraj společně s Lékařskou fakultou UK. Ovšem využít ho mohou i medici z ostatních regionů České republiky.  

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Barbory Košuličové

Štítky praktický lékař, Královéhradecký kraj, lékař, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnici jsem si připadala jako stroj. Až praxe u praktického lékaře mi otevřela oči, říká budoucí lékařka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.