Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jídelna v náchodské nemocnici má ambici na tisíc jídel denně

Královéhradecký kraj hledá stavební firmu na rekonstrukci a přístavbu stravovacího pavilonu v areálu Oblastní nemocnice Náchod a zároveň dodavatele kompletní gastrotechnologie.

V nové dvoupodlažní přístavbě vznikne prostor pro moderní systém rozdělování a servírování jídel a potřebné technické zázemí. Rekonstrukcí zároveň projdou obě patra stávajícího stravovacího pavilonu. Zahájení přestavby kraj plánuje na podzim letošního roku. Předpokládané náklady stavebních prací včetně vybavení vyjdou na bezmála 58 milionů korun.

Stávající budova stravovacího pavilonu v náchodské nemocnici je ve velmi špatném technickém stavu. Protékají stropy, nedrží izolace a jak jídelna, tak kuchyň již technicky i technologicky nevyhovují. Jsem proto rád, že se kraj pustí do této investice, která zajistí bezproblémový provoz stravování na další desítky let. Jedná se o jediný provoz v areálu nemocnice, který nemůžeme úplně zavřít, protože jak pro pacienty, tak pro zaměstnance musí nemocnice zajistit pravidelnou a kvalitní stravu každý den. Během stavebních prací se proto provoz přesune do nevyužívané kuchyně střední školy v Opočně, odkud budeme jídlo do nemocnice vozit. Výdejna jídel pro zaměstnance a mycí automaty na jídelní boxy zůstanou v areálu nemocnice po celou dobu stavby,“ řekl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za investice.

Stavební práce by mohly začít již letos v říjnu. Rekonstrukce stravovacího provozu včetně nové dvoupodlažní přístavby by měla trvat maximálně 12 měsíců a neomezí poskytování zdravotní péče.

Zrekonstruovaný pavilon zajistí navýšení kapacity na přípravu jídel ze současných 800 pokrmů až na 1000 jídel denně, přičemž se díky moderní gastrotechnologii zmodernizuje příprava a výdej jídel. Celkové náklady z rozpočtu kraje činí více jak 34 milionů korun. Samotné vybavení prostor gastrotechnologiemi jako jsou konvektomaty, kotle a mycí automaty včetně jejich instalace kraj vyjde na bezmála 24 milionů korun,“ doplnil náměstek Bulíček.

Stavební práce pokryjí výměnu oken ve druhém podlaží, střešního pláště a úpravy vnitřního i venkovního technického zařízení budovy jako jsou kanalizace, elektroinstalace, vzduchotechnika, hromosvod a nahrazení parního potrubí teplovodním. V prvním podlaží nové přístavby vznikne místnost pro umístění vzduchotechniky a skladovací prostory, druhé patro nemocnice využije pro umístění moderního systému na rozdělování a servírování jídel takzvaného tabletovacího pásu s mycím systémem.

„Náchodská nemocnice je největší zdravotnické zařízení Královéhradeckého kraje, do kterého kraj dlouhodobě významně investuje. Po dokončené první etapě modernizace a výstavbě parkovacího domu se kromě modernizace gastroprovozu připravujeme také na stavbu urgentního příjmu, na který naváže druhá etapa modernizace nemocnice. Tím se naplní celá myšlenka sestěhování nemocnice do dolního areálu,“ doplnil hejtman Martin Červíček.

Na modernizaci stravovacího provozu se připravuje také Oblastní nemocnice Trutnov. Zahájení stavebních prací zde kraj plánuje na červen letošního roku a předpokládané náklady činí zhruba 33 milionů korun. Obměnou části gastrotechnologie projde také stravovací zařízení Nemocnice Rychnov nad Kněžnou, kde ve středu 12. dubna odstartovala modernizace a přístavba centrálního pavilonu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jídelna v náchodské nemocnici má ambici na tisíc jídel denně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.