Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradec Králové má v plánu omezit zábavní pyrotechniku

Hradec Králové se chystá přistoupit k regulaci používání zábavní pyrotechniky na celém území města. Povolené budou ohňostroje, které podléhají ohlašovací povinnosti. Zákaz by se netýkal třeba prskavek, konfet nebo dětských a dortových fontán.

Ze zákazu jsou vyjmuty také dny 31. prosinec a 1. leden. Návrh nové vyhlášky o regulaci na svém včerejším zasedání schválili radní města, ke konci měsíce o něm bude rozhodovat hradecké zastupitelstvo.

V dnešní době se čím dál častěji setkáváme s bezohledným používáním zábavní pyrotechniky. Samozřejmě z toho plyne řada negativních dopadů, ať už jde o životní prostředí, občanské soužití, noční klid a v nejhorším případě i zdraví. Rozhodli jsme se proto připojit se k ostatním městům a výrazně regulovat používání zábavní pyrotechniky na celém území města,“ uvádí primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

Podle návrhu vyhlášky se v Hradci Králové zakazuje používání zábavní pyrotechniky až na několik výjimek. Těmi jsou klasické ohňostroje, které podléhají ohlašovací povinnosti nebo povolení. Ze zákazu je vyjmuta také divadelní pyrotechnika, která představuje malé nebezpečí. Dále je možné nadále používat zábavní pyrotechniku jako jsou prskavky, konfety, dětské, dortové a obdobné fontány, a to za předpokladu, že jsou tyto pyrotechnické výrobky zařazeny do kategorie F1 (Zábavní pyrotechnika, která představuje velmi malé nebezpečí a má zanedbatelnou úroveň hluku. Určena je pro použití na omezených plochách, včetně zábavní pyrotechniky určené k použití uvnitř obytných budov.) a F2 (Zábavní pyrotechnika, která představuje malé nebezpečí a má nízkou úroveň hluku, a která je určena pro venkovní použití na omezených plochách.). Zákaz používání zábavní pyrotechniky se nevztahuje na dny 31. prosince a 1. ledna, kdy je zábavní pyrotechnika tradičně používána v souvislosti s oslavami nového roku.

„Na výjimečné případy, které podléhají schválení či je pro ně vymezený přesný termín, má město potažmo občané možnost se připravit. Nekorigované používání zábavní pyrotechniky má negativní dopady na životní prostředí i společnost. Hluk, který pyrotechnika vyšších stupňů způsobuje, působí stresovou zátěž pro domácí i divoká zvířata. Navíc dochází ke znečišťování životního prostředí, do vzduchu jsou při výbuších uvolňovány zejména těžké kovy. V neposlední řadě zůstává ve městě po používání pyrotechniky značný nepořádek,“ doplňuje náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Adam Záruba.

Návrh vyhlášky na regulaci pyrotechniky schválili na svém včerejším zasedání radní města, rozhodovat o něm bude závěrem měsíce hradecké zastupitelstvo. Předmětný návrh obecně závazné vyhlášky byl také předložen k předběžné kontrole ministerstvu vnitra, podle kterého je v souladu se zákonem.

Ohodnoť článek

Foto Josef Dvorský

Štítky zábavní pyrotechnika, Hradec Králové, regulace, životní prostředí, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Nechápu, proč by mělo být vypatlancům dovoleno na silvestra děsit zvířata.

Pondělí, 17. dubna 2023, 08:13Odpovědět

Jana Beruška

...nejhorši je ale 31. prosinec a 1. leden na Plachtě se nedá do rána spát ,...

Neděle, 16. dubna 2023, 17:14Odpovědět

Hradec Králové má v plánu omezit zábavní pyrotechniku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.