Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V minulém roce Hradec Králové nejvíc zaplatil za stadion. Nákladná byla i nová lávka nebo Střezina

Stotisícový Hradec Králové loni zvýšil investice na rekordních 926 milionů korun z 489 milionů korun v roce 2021. Největší výdaj loni šel na stavbu nového fotbalového stadionu. Dalšími významnými investicemi byly stavba lávky přes Labe, inteligentního dopravního systému, rekonstrukce křižovatky Fortna, rekonstrukce ZUŠ Střezina a nákupu akcií společnosti Aldis. Dosud nejvyšší investice město vykázalo v roce 2009 ve výši 744 milionů korun.

Rozpočtové hospodaření města loni skončilo záporným saldem 102 milionů korun při výdajích 3,094 miliardy korun a příjmech 2,992 miliardy korun. Schodek město uhradilo z peněz ušetřených v minulých letech, původně uvažovaný úvěr 170 milionů korun loni nečerpalo. V letech 2015 až 2021 rozpočet města vždy končil v plusu, kladná salda za tyto roky v souhrnu dosáhla 1,27 miliardy korun.

Po celkovém finančním vypořádání loňského roku má město k použití v letošním roce 359 milionů korun. O jejich využití teprve rozhodnou zastupitelé. Městská rada doporučila dát 159 milionů korun do rezervy letošního rozpočtu a zbylých 200 milionů korun převést na financování investic v roce 2024 a v dalších letech.

Původně město pro rok 2022, kdy jej až do listopadu řídilo vedení složené z hnutí ANO a ODS, plánovalo rozpočet se schodkem 507 milionů korun a investicemi 699 milionů korun. Příjmy měly činit 2,29 miliardy a výdaje 2,79 miliardy korun.

"Výsledek hospodaření významně ovlivnila celková výše příjmů, která byla loni nakonec o 226 milionů korun vyšší, než předpokládal upravený rozpočet a zároveň o téměř 550 milionů korun vyšší, než byly příjmy v roce 2021," uvedl ekonomický náměstek primátorky Miroslav Hloušek (ODS). Téměř třímiliardové příjmy byly podle něj nejvyšší v historii města.

Pro letošní rok má Hradec Králové schválený rozpočet se schodkem 174 milionů korun při příjmech 2,71 miliardy korun a výdajích 2,89 miliardy korun. Investice město plánuje snížit na 523 milionů korun.

Na stavbu fotbalové arény město loni vydalo 318 milionů korun. Celkem by měl stadion radnici přijít na 650 milionů korun bez daně. Stadion pro město od srpna 2021 buduje konsorcium tří firem v čele se společností Strabag. Kapacitu bude mít 9300 diváků a hotový by měl být na konci letošního června.

Za stavbu lávky přes Labe město loni zaplatilo 130 milionů korun. Celková cena lávky byla 175 milionů korun a radnice ji otevřela letos v březnu. V provozu je od dubna i inteligentní dopravní systém, jehož celková hodnota je 317 milionů korun, z nich město loni uhradilo 73 milionů korun. Veřejnosti slouží i přestavěná ZUŠ Střezina a také předělaná křižovatka Fortna.

Zadlužení město loni snížilo. Celkový objem úvěrů se zmenšil na 524 milionů korun z předloňských 638 milionů. Město však má vyjednaný úvěr 400 milionů korun, který může v případě potřeby čerpat do konce roku 2024.

Koalici v Hradci Králové po volbách v září 2021 tvoří koalice Hradeckého demokratického klubu (HDK) a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Hradec Králové, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V minulém roce Hradec Králové nejvíc zaplatil za stadion. Nákladná byla i nová lávka nebo Střezina  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.