Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Druhý kamenný lůžkový hospic v Královéhradeckém kraji vznikne ve Stěžerách

Hospicová péče v Královéhradeckém kraji se v příštích letech rozšíří. Druhé zařízení odborné paliativní a hospicové péče by mělo vzniknout ve Stěžerách na Hradecku. S výstavbou lůžkového hospice v obci v sousedství stotisícového Hradce Králové by se mohlo začít ve druhé polovině roku 2024. Podle něj jsou odhadované náklady na stavbu, včetně vybavení, do 200 milionů korun. Charita chce projekt financovat z více zdrojů.

"Máme vše připravené tak, že by se teoreticky mohlo začít stavět, máme stavební povolení. Problémem jsou finanční prostředky, které se nyní snažíme sehnat. Jde o zdravotně sociální zařízení. Jednáme o financování s některými ministerstvy," ředitel Oblastní charity Hradec Králové Vojtěch Šůstek.

S přípravou projektu podle něj začala oblastní charita v roce 2018. Původně odhadované náklady se zvýšily o několik desítek milionů korun také kvůli růstu cen stavebních materiálů i prací. "Pokud by se podařilo nějakou dotaci během zimy schválit a poté vybrat zhotovitele, tak lze uvažovat o zahájení stavebních prací nejdříve ve druhé polovině roku 2024 či spíše ke konci roku," řekl Šůstek.

Lůžkový hospic pro Královéhradecko by měl mít 20 lůžek, mělo by tam být i zázemí pro domácí terénní hospicovou péči, kterou oblastní charita provozuje deset let. "Zařízení by mělo mít také ambulanci paliativního lékaře nebo sklad pomůcek. Administrativní část objektu, kterým se bude vstupovat, bude dvoupodlažní a lůžková část jednopodlažní," řekl Šůstek.

Podle něj je po tomto druhu zařízení na Královéhradecku dlouhodobě velká poptávka, v regionu chybí hospic také v návaznosti na největší zdravotnické zařízení v kraji, Fakultní nemocnici Hradec Králové, a krajské město. V kraji je jediný lůžkový hospic v Červeném Kostelci na Náchodsku.

Projekt novostavby hospice ve Stěžerách v areálu bývalé školy proto podporuje Královéhradecký kraji, který oblastní charitě daroval pozemek pro výstavbu. Kraj také poskytl dotaci 1,5 milionu korun, která podpořila přípravné práce potřebné pro územní a stavební řízení.

"Vedle toho krajské Centrum investic, rozvoje a inovací zástupcům charity poskytuje rady v souvislosti s možností čerpání dotačních prostředků. V tuto chvíli ještě není jasné, jaká bude výše možné dotace z prostředků EU a jaké budou požadavky na dofinancování investice z dalších zdrojů. Kraj zváží dílčí podporou projektu v případě, že Oblastní charita Hradec Králové získá dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Na provoz hospicové péče přispívá kraj a podporu každoročně zvyšuje. V dotačním programu na podporu hospicové péče pro rok 2023 rozdělil v regionu 22 milionů korun, v roce 2022 podpořil hospicovou péči 21 miliony korun.

V Královéhradeckém kraji stabilně péči o těžce nemocné a umírající lidi zajišťuje pět domácích hospiců a Hospic Anežky v Červeném Kostelci, který má pro paliativní péči kapacitu 30 lůžek.

"Kraj provozně podporuje hospic sv. Anežky České v Červeném Kostelci ve výši 13,6 milionu korun. Předpokládáme tedy, že by kraj tak přistoupil i k provozní podpoře stěžerského hospice. Konkrétní výše podpory bude vycházet z případné provozní ztráty zařízení," dodal Lechmann.

Hospic je zdravotní a sociální služba, která nabízí pomoc těžce nemocným a umírajícím. Domácí hospic zajišťuje ošetřovatelskou a paliativní péči v domácím prostředí pacienta tak, aby mohl prožít poslední dny svého života doma, důstojně, v kruhu svých blízkých.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, zdraví, paliativní, Stěžery, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý kamenný lůžkový hospic v Královéhradeckém kraji vznikne ve Stěžerách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.