Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Hrad Vízmburk na Trutnovsku zahájí sezonu v sobotu velikonočním programem

Zřícenina středověkého hradu Vízmburk v lesích u Havlovic na Trutnovsku zahájí turistickou sezonu v sobotu 8. dubna, třetí po náročné rekonstrukci. Nabídne velikonoční program. V dubnu a v květnu bude hrad včetně stánku s občerstvením přístupný o víkendech, od června do konce září denně. ČTK o tom informovali zástupci Občanského sdružení Vízmburk, které hrad, jež patří státu, provozuje. Vstupné na sobotní akci pro dospělého bude 80 korun, děti zaplatí 40 korun.

"Na sobotu máme připravený velikonoční program, budeme čepovat zelené pivo, malovat vajíčka klasickými i novějšími metodami a pro děti budou na hradě připraveny soutěže. Program bude probíhat od 14:00 do 18:00," řekl správce hradu Lukáš Králík.

Návštěvníci se mohou v nadcházející sezoně těšit na několik novinek. "Postupně vybavujeme vnitřní expozice hradu, hlavní novinkou bude gotický nábytek, vědomostní soutěže pro děti v okolí hradu a interaktivní archeologická expozice. Rádi bychom tyto novinky spustili v květnu," řekl Králík.

Návštěvníci hradu si na QR kód mohou načíst také audioprůvodce, který je provede hradem. Památka také nabízí zájemcům možnost seznámit se v dobově zařízených místnostech se středověkým způsobem života na hradě. Nebudou chybět figuríny v kostýmech či dobové nádobí hradu.

Návštěvnost se každý rok od rekonstrukce pozůstatků hradu zvyšuje, loni přilákal zhruba 7000 lidí a v roce 2021 to bylo 5000 návštěvníků. V letošním roce očekávají zájem ještě vyšší. "Před rekonstrukcí se pohybovala návštěvnost okolo 2000 lidí ročně," řekl místopředseda sdružení Jaroslav Balcar.

Pozůstatky hradu ze 13. století objevil v roce 1972 pod vrstvou hlíny archeolog Antonín Hejna. O existenci hradu se sice vědělo, ale nikdo neměl tušení, jak byl rozsáhlý. To ukázal až následný archeologický výzkum. Dobový tisk hrad nazýval podkrkonošskými Pompejemi, protože pod nánosy zeminy se dochovaly zdi místy až do výšky osmi metrů. Od roku 2008 obnovuje památku Občanské sdružení Vízmburk.

Zásadní rekonstrukce pozůstatků hradu začala v březnu 2020 a skončila v prosinci téhož roku, vyšla téměř na 18 milionů korun, většinu pokryla evropská dotace. Loni před zpřístupněním hradu vznikly za 600 tisíc korun nové expozice. Hrad byl veřejnosti zpřístupněn na začátku května 2021.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hrad Vízmburk

Štítky ČR, památky, turistika, zábava, Vízmburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Vízmburk na Trutnovsku zahájí sezonu v sobotu velikonočním programem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.