Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

S takto rozsáhlou otravou jídlem se Hradec Králové nesetkal poprvé. V roce 2018 za ni mohl kebab

Tento týden se v restauraci Chich food's na Velkém náměstí přiotrávilo přes 80 lidí. Zhruba u poloviny byla následně prokázána salmonela. V Hradci Králové se podobný případ neřeší poprvé. V červnu roku 2018 se přiotrávily desítky lidí po kebabu v Kopečku.

Před pěti lety se nákaza prokázala v bistru Maxim, které sídlilo kousek od Chich food's. Tehdy mohl za nákazu stafylokok, kterého do kuchyně zanesl člověk. Přiotráveno bylo 81 lidí, z toho 51 skončilo v hradecké fakultní nemocnici.  

„Hospitalizovaní trpěli akutními zažívacími problémy. Zejména výraznou nevolností, křečemi, bolestmi břicha, průjmy a zvracení,“ řekl tehdy novinářům mluvčí královéhradecké záchranky Ivo Novák.  

Tehdejší otravu jídlem vyšetřovala i policie jako podezření z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami. Viníka však nenašla a v říjnu téhož roku případ odložila. Nakonec došlo na čtvrtmilionovou pokutu, kterou majiteli bistra uložila Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje. 

Otrava dětí na škole v přírodě  

Teprve před dvěma lety Hradec Králové zažil další velkou otravu jídlem. Tentokrát se přiotrávilo 30 lidí v kempu Stříbrný rybník. Žaludeční potíže mělo 27 dětí a tři dospělí. Šlo o děti a učitele ze Základní školy Pozořice u Brna. V kempu Stříbrný rybník byli na škole v přírodě.   

O zdravotních komplikacích dostali záchranáři poprvé vědět ve středu 23. června kolem půl jedné v noci. Operátoři na místo poslali dvě posádky s lékařem. Po příjezdu na místo bylo třeba roztřídit pacienty, kteří potřebují pomoc jako první a na ty, u kterých není jejich stav natolik vážný.   

Mluvčí hradeckých záchranářů Ivo Novák novinářům potvrdil, že se uvažovalo nad vyhlášením mimořádné nouzové situace. Na tuto variantu byla připravená většina jednotek ve službě i operátoři tísňové linky. Po vyhodnocení situace k tomu nakonec nedošlo. 

„Bylo zjištěno, že strava pro účastníky je částečně připravována v jiném stravovacím zařízení mimo kemp Stříbrný rybník a na místo je dovážena,“ uvedla tehdy pro Hradeckou Drbnu mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí

Aktuální otrava v Hradci Králové se objevila v neděli odpoledne. O větším množství pacientů se stejnými příznaky informovala Fakultní nemocnice Hradec Králové krajské hygieniky. Nakonec se potvrdilo, že se všichni nakazili v čínské restauraci Chich food's. Tu následně hygienici uzavřeli. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Marcel Gnauk | Pixabay

Štítky Hradec Králové, jídlo, Kopeček, rybník, Ivo Novák, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Krajská hygienická stanice, kebab

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S takto rozsáhlou otravou jídlem se Hradec Králové nesetkal poprvé. V roce 2018 za ni mohl kebab  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.