Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Dlouho plánovaná rekonstrukce muzea v Jičíně může začít. Kraj sehnal peníze

Královéhradecký kraj sehnal peníze, které jsou potřeba na rekonstrukci Regionálního muzea v Jičíně. Expozice prošla proměnou naposledy před 30 lety. Podle zastupitelů by měla být nová expozice dokončená do konce roku 2026. Stát bude 40 milionů a většinu nákladů pokryje dotace. Ta se hejtmanství dlouhodobě nedařila sehnat.

„Naše galerie zůstane i během rekonstrukce stále otevřená. Edukační aktivity muzea během úprav přesuneme do budovy bývalé fary v Robousích, kterou naše instituce spravuje,“ upřesnil v tiskové zprávě Michal Babík, ředitel jičínského muzea a galerie. 

Velkou změnou bude především interaktivita a hravost nové expozice. Rekonstrukcí však projdou i samotné prostory v prvním patře Valdštejnského zámku, kde bude recepce.  

Jednou z novinek, kterou budou moci návštěvníci v jičínském muzeu po proměně ocenit, bude možnost cestovat v expozicích proti proudu času. „Návštěvník vstoupí do nových expozic ze současnosti, z nejnovější doby, a postupně bude chronologicky skrze jednotlivé místnosti sestupovat do starších a starších dob. Poslední část expozice tak bude věnována pravěku,“ dodal ředitel.  

Hlavní expozice bude znázorňovat výbuch jičínského zámku v 17. století. K tomu došlo v únoru roku 1620, když se vznítil střelný prach.  

Rekonstrukce muzea vyjde na 40 milionů korun. Z toho 33 milionů pokryje dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Rozdíl doplatí sám Královéhradecký kraj.  

Ohodnoť článek

Foto HK Region

Štítky muzeum, rekonstrukce, Jičín, Královéhradecký kraj, peníze, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dlouho plánovaná rekonstrukce muzea v Jičíně může začít. Kraj sehnal peníze  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.