Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidí s problémy po jídle z hradecké restaurace je přes sto

Počet lidí se zdravotními obtížemi z jídla z jedné z královéhradeckých restaurací se zvýšil na 116. Salmonelóza byla potvrzena u 64 z nich. Jako společný znak problémů uvedli konzumaci pokrmů ve stejné provozovně v centru.

Zmíněná restaurace, která nabízela asijskou kuchyni, je uzavřena. Konkrétní zdroj zdravotních obtíží zatím nebyl objasněn. Počet nakažených lidí nemusí být konečný. "Několik vzorků bylo odesláno do Národní referenční laboratoře k dalšímu dourčení, výsledky bychom měli znát v příštím týdnu," uvedla mluvčí hradecké KHS Veronika Krejčí.

Hygienici při kontrole restaurace odebrali 25 vzorků, v osmi případech šlo o suroviny, v 17 případech o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. "Výsledky by měly být k dispozici v první polovině příštího týdne. Zaměstnanci byli zároveň odesláni k provedení vyšetření s ohledem na vyloučení možného nosičství nákazy. Ze strany KHS bylo nařízeno uzavření provozovny a provedení její sanitace. Případné opětovné otevření bude možné až po ověření účinnosti přijatých opatření a rozhodnutí KHS," uvedla Krejčí.

Krajským hygienikům byl v neděli 2. dubna po 13:00 nahlášen z Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) výskyt zdravotních obtíží u několika lidí, kteří jedli v uvedené restauraci. Ve FN HK od té doby ošetřili desítky lidí v souvislosti s tímto případem. Většina z nich byla po ošetření propuštěna do domácí péče.

Zástupci restaurace se již dříve na facebooku zákazníkům omluvili, uvedli také, že restaurace už neotevře. V červnu 2018 po požití kuřecího kebabu se zeleninou v jiném stravovacím zařízení v centru Hradce Králové onemocnělo 81 lidí, z nichž 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem tehdy způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Provozovatel bistra dostal od hygieniků pokutu 250.000 korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, zdraví, restaurace, hygiena, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidí s problémy po jídle z hradecké restaurace je přes sto  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.