Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hradecké muzeum získalo poklad stříbrných grošů z Trutnovska

Archeologové u obce Hajnice na Trutnovsku začátkem roku vyzvedli ze země desítky středověkých stříbrných grošů. Poklad, celkem asi 150 mincí, byl uložen do země zřejmě v první polovině 15. století v neklidném období husitských válek. Objev, na který vědce upozornil náhodný nálezce, chtějí archeologové 20. října představit veřejnosti v Hradci Králové, řekl dnes vedoucí archeologického oddělení hradeckého Muzea východních Čech Miroslav Novák. Část mincí z pokladu byla podle něj roztahaná orbou po poli nedaleko obecní části Kyje.

„Převažovaly pražské groše Václava IV., menší množství tvořily groše Karla IV. a jeden velmi kvalitní míšeňský groš. Střepy nádoby, ve které mohly být mince uloženy, jsme ale nenašli. Hodně toho pravděpodobně zničila orba. Proto se kloníme spíše k tomu, že mince byly uloženy v nějakém organickém materiálu, třeba ve vaku,“ řekl Novák.

Nález dává do souvislosti s podobným depotem mincí z nedaleké obce Radeč na Trutnovsku. Tento poklad čítající 431 stříbrných mincí se podařilo najít v červenci 2011 v rozryté půdě motokrosového závodiště nedaleko obce. Také na poklad z Radče upozornil náhodný nálezce a také tento depot tvořily pražské groše Václava IV., a to od nejstarších po nejmladší varianty.

„Oba depoty byly pravděpodobně ukryty v době husitských válek, kdy lidem hrozilo nebezpečí, proto své majetky ukrývaly. Zvažujeme možnost, že depot od Hajnice vystavíme v rámci chystané výstavy,“ řekl Novák. 

Výstava Muzea východních Čech v areálu hradeckých Gayerových kasáren v sobotu 20. října připomene výročí 250 let od prvního archeologického nálezu v Hradci Králové. Návštěvníci se mohou těšit na nejnovější archeologické nálezy, seznámí se také s vývojem archeologických metod a techniky a v mapách naleznou archeologická naleziště na Královéhradecku.

Nálezci pokladů mají podle památkového zákona nárok na odměnu až do výše deseti procent hodnoty nálezu. Objevenou památku však nesmí narušit či poškodit a hned ji musí ohlásit příslušnému muzeu. Hradecký kraj nálezci pokladu z Radče již odměnu v řádech desítek tisíc korun vyplatil, o odměně pro nálezce pokladu z Hajnice se podle Nováka ještě jedná.

Autoři | Foto Autor: Prazak – Vlastní dílo, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2124238

Štítky Trutnovsko, nález, groše, muzeum, mince, okres Trutnov, Mirek Novák, Husitské války, Hajnice, Muzeum východních Čech, Hradec Králové, Václav IV. Český, Kyje, Karel IV. Lucemburský, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké muzeum získalo poklad stříbrných grošů z Trutnovska  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.