Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Trutnově vysadili pět sakur na památku Olgy Havlové. Letos by se dožila 90 let

Památku Olgy Havlové ode dneška v Trutnově připomíná pět nově vysazených sakur a pamětní deska. Stromy k letošních 90 letům od narození Olgy Havlové vysadili zástupci města a Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové v rámci kampaně Olga je tu s námi. Olga Havlová byla první manželka československého a později českého prezidenta Václava Havla a zakladatelka Výboru dobré vůle. Zemřela v roce 1996.

Sakury stojí na konci pěší zóny v Horské ulici poblíž dětského hřiště a společenského centra Uffo. Nahradily přestárlé sakury, které radnice nechala začátkem letošního roku odstranit.

Výsadbou stromů nadace navázala na výročí Olgy Havlové před pěti lety, kdy bylo napříč Českem vysazeno 85 Stromů Olgy Havlové. Letos bude vysazeno dalších pět stromů. První letošní strom se jménem Olgy Havlové je od března v Praze na Senovážném náměstí. Další stromy mají podle nadace letos přibýt v Ostravě, Teplicích a nakonec ještě jeden v Praze.

Každý z letošních pěti nových Stromů Olgy Havlové symbolicky ponese jedno z témat, kterým se Výbor dobré vůle věnuje a které podporovala Olga Havlová při zakládání nadace. V Trutnově to je téma hospiců a hospicové péče. "Hospicové téma bylo jedním z prvních, kterým se nadace začala soustředěně věnovat. Na podporu neziskových organizací působících v oblasti paliativní a hospicové péče máme samostatný program. Letos podpoříme 64 projektů celkovou částkou 2,6 milionu korun," uvedla ředitelka nadace Monika Granja.

Součástí celostátní kampaně Olga je tu s námi je sbírka Dárek pro Olgu. Cílem sbírky je vybrat v roce nedožitých 90 let Olgy Havlové symbolických 900 tisíc korun na pomoc znevýhodněným lidem.

Olga a Václav Havlovi měli na Hrádečku nedaleko Trutnova chalupu. Havel v 70. letech pracoval v trutnovském pivovaru, opakovaně také navštěvoval trutnovský hudební festival. V roce 2010 Havel v Trutnově převzal čestné občanství a kulturní cenu. V prosinci 2011 Havel na Hrádečku zemřel. Od roku 2016 je po Havlovi v Trutnově pojmenováno nábřeží Úpy.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, příroda, společnost, Havlová, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Trutnově vysadili pět sakur na památku Olgy Havlové. Letos by se dožila 90 let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.