Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Zimu plnou výkyvů pomohly skiareálům zvládnout investice do zasněžování

Končící zimní sezonu plnou výkyvů počasí se podařilo lyžařským střediskům zvládnout hlavně díky investicím do technického zasněžování a akumulačních vodních nádrží. Vyplynulo to z dnešního vyjádření zástupců Asociace horských středisek ČR (AHS ČR). Sdružuje horská střediska, která představují v ukazateli tržeb přes dvě třetiny českého trhu. Některé skiareály v ČR jsou stále v provozu, například v části největšího krkonošského střediska Špindlerův Mlýn by se mělo lyžovat až do Velikonoc.

Celková návštěvnost a tržby skiareálů a horských středisek jsou podle zástupců AHS letos pod dlouhodobým normálem. Zásadní vliv na horší finanční bilanci mělo výrazné zvýšení provozních nákladů a nutnost opakovaně zasněžovat.

"Zároveň je situace hodně individuální. Skiareály, které mají kvalitní technické zasněžování a případně i akumulační nádrže, dosáhly zpravidla lepších ekonomických výsledků než menší nebo níže položená střediska," uvedl ředitel AHS Libor Knot.

Podle prezidentky AHS Kateřiny Neumannové je zájem o lyžařská střediska v Česku stále velmi vysoký. "Návštěvnost atakovala předpandemická čísla. Dá se říci, že kdo letos na české hory přijel, tak byl i přes nezbytné navýšení cen s lyžováním a pobytem na horách spokojen. To je dobrý základ i do příštích let," uvedla Neumannová.

Střediska hodlají pokračovat v investicích do svého rozvoje, nejčastěji půjde o zkvalitnění technického zasněžování. "Jako zásadní se opět potvrdily investice do technického zasněžování a do souvisejících akumulačních nádrží. S výkonnějším systémem zasněžování lze zkrátit dobu přípravy sjezdovek na polovinu a dosáhnout tak i významných energetických úspor," uvedl Knot.

Uplynulá zimní sezona začala slibně na začátku prosince, přičemž na Vánoce přišla třítýdenní obleva, která negativně ovlivnila i lednovou návštěvnost. "Příznivější počasí v období jarních prázdnin a vysoký zájem návštěvníků naplněnost středisek výrazně zlepšily. Bohužel v březnu bylo počasí opět velmi rozkolísané," uvedl Knot.

Celkově byla letošní zima teplotně o 1,9 stupně Celsia nad dlouhodobým průměrem, průměrná teplota v sezoně 2022/23 byla 1,2 stupně Celsia, srážky odpovídaly obvyklým úhrnům, uvedla AHS.

Asociace horských středisek ČR vznikla v říjnu 2013. Sdružuje desítky lyžařských středisek, zástupců horských měst a dalších institucí a firem. Zaměřuje se například na hájení zájmů svých členů při tvorbě legislativy nebo pomáhá při propagaci horských regionů a?služeb v nich poskytovaných, uvedli zástupci AHS.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ivabalk | Pixabay

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimu plnou výkyvů pomohly skiareálům zvládnout investice do zasněžování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.