Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradec Králové spustil inteligentní systém řízení dopravy za 317 milionů

Hradec Králové o víkendu spustil systém inteligentního řízení dopravy, který by měl zlepšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Současně začalo fungovat monitorování jízdy na červenou. Monitoring měření rychlosti trvá již od zahájení zkušebního provozu systému loni na podzim. Se sankcionováním řidičů za jízdu na červenou a za překročení rychlosti, které systém zaznamená, by měla radnice podle ní začít začátkem května.

"O zahájení měření pod hrozbou sankce bude město veřejnost včas informovat, Zveřejníme, co a kde se měří, nebudeme nic tajit," řekla mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková. Náměstek primátorky pro dopravu Miroslav Hloušek (ODS) minulý týden uvedl, že měření rychlosti pod hrozbou pokuty začne 1. května, u jízdy na červenou to předpokládal již v dubnu.

Hlavní částí systému, který město budovalo od poloviny roku 2021, bylo osazení 34 křižovatek a čtyř přechodů pro chodce novými semafory se zabudovaným řízením dopravy. Za systém město zaplatí 317 milionů korun včetně DPH, z nichž by měla evropská dotace pokrýt 158 milionů korun.

V takzvaném penalizačním modulu bude 12 kamer sledovat průjezd vozidel na červenou i dodržování stanovené rychlosti. Osazení kamer tvůrci systému podle radnice konzultovali s policií. Radary pro měření okamžité rychlosti budou v blízkosti mateřských a základních škol. Za dobu zkušebního provozu systém zaznamenal u měření rychlosti přes 26 tisíc přestupků.

Z 12 kamerových bodů budou čtyři pro úsekové měření rychlosti, a to v Koutníkově ulici a ulici Antonína Dvořáka. Dvě kamery hlídající průjezd vozidel na červenou budou v Okružní ulici a na Rašínově třídě. Šest radarů bude měřit okamžitou rychlost v ulicích Úprkova, Lhotecká, Zborovská, Pouchovská, na Pražské třídě a třídě SNP.

Systém bude dopravu řídit tak, aby se netvořily kolony, například v ranní či odpolední špičce. Reagovat by měl například i na houstnoucí dopravu v době předvánočních nákupů. Systém by měl také umět komunikovat s auty, která již mají zabudované chytré palubní počítače. U MHD bude systém preferovat vozidla se zpožděním.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, stavby, automobilová, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové spustil inteligentní systém řízení dopravy za 317 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.