Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Krkonoších dnes kleslo lavinové nebezpečí na nejnižší první stupeň z pěti

Lavinové nebezpečí v české části Krkonoš dnes kleslo na nejmírnější první stupeň z pětidílné mezinárodní stupnice. Na hřebenech Krkonoš leží 80 až 140 centimetrů sněhu, na polské straně hor je sněhu méně, uvedla na webu Horská služba Krkonoše. Na polské straně Krkonoš v lavinových lokalitách platí první stupeň lavinového nebezpečí několik dní.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo ráno zataženo, minus deset stupňů Celsia a okolo 80 centimetrů sněhu, uvedla horská služba.

"Po oteplení a dešti se opět na horách ochladilo, čímž vznikla na povrchu ledová krusta, avšak pod krustou je sněhová pokrývka stále vlhká až mokrá. Stabilita sněhové pokrývky se postupně stabilizuje. Uvolnění laviny je možné jen při velkém dodatečném zatížení, a to jen ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu," uvedl v dnešní lavinové předpovědi Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Podle něj existuje možnost samovolného uvolnění malých nebo středních lavin, které se většinou zastaví ještě na svahu. "Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající," dodal Dlouhý.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Sjezdovkám a obydlím laviny v Krkonoších nehrozí. V Krkonoších se nadále lyžuje ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou a na Černé hoře.

Končící zimní sezona byla v Krkonoších charakteristická teplotními výkyvy. S tím souvisí i poměrně časté střídání stupňů lavinového nebezpečí.

První stupeň lavinového nebezpečí v české části hor byl poprvé v zimní sezoně 2022/2023 vyhlášen loni 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince. Horská služba odvolala nejnižší stupeň lavinového rizika letos 2. ledna. Na první stupeň lavinové nebezpečí v Krkonoších opět stouplo v sobotu 14. ledna, na druhý 21. ledna a na třetí v české části hor 1. února. Třetí stupeň poté na české straně hor platil do 9. února, kdy lavinové riziko kleslo na druhý stupeň. Podruhé stouplo na třetí stupeň 26. února, přičemž kleslo lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň 3. března. Na polské straně hor tehdy třetí stupeň vyhlášen nebyl.

Potřetí byla lavinová trojka vyhlášena po vydatném sněžení 9. března, na druhý stupeň lavinové riziko opět kleslo 13. března a 15. března na nejnižší první stupeň. Na druhý stupeň lavinové riziko v české části Krkonoš opět stouplo 22. března a trvalo do neděle 2. dubna.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, rekreace, počasí, lavina, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších dnes kleslo lavinové nebezpečí na nejnižší první stupeň z pěti  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.