Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Trutnov bude oslavovat 30 let elektrotechniky. Ve městě nahradila dominantní textilní průmysl

„30 let nabíjíme Trutnov novou energií“. To je motto, kterým chce osm elektrotechnických firem v Trutnově oslavit třicetileté výročí tohoto průmyslu v okresním městě. 30 let od privatizace podniku ZPA Trutnov připomene doprovodný program.

Původně byl v Trutnově dominantní především textilní průmysl. Jednou z dominantních společností byla společnost KARA. Ta se před několika lety dostala do problémů, a nakonec skončila v insolvenci. Zachránit se jí podařilo až díky návratu původního majitele Zdeňka Rintha. 

„Kara má za sebou velmi složité období, ale proces insolvence skončil a firma jede v modelu, který fungoval kdysi, když jsem firmu řídil před jejím prodejem. Musím to zaklepat, ale daří se nám dobře,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu Rinth

Postupem času se ve městě začal rozšiřovat elektrotechnický průmysl. Vše začalo v roce 1993, kdy došlo k privatizaci společnosti ZPA Trutnov.  

„Elektrotechnický průmysl převzal štafetu nejvýznamnějšího zaměstnavatele v regionu poté, co skončily doly a textilky. Důkazem je počet zaměstnanců, který z 1,5 tisíce v roce 1993 vzrostl na současných 3,5 tisíce. Toto číslo budí respekt, když vezmeme v úvahu míru automatizace, kterou tento průmysl za krátkou dobu prošel,“ popisuje v tiskové zprávě Michal Rosa (ODS), starosta města Trutnova. 

V rámci výročí privatizace tohoto podniku čeká veřejnost doprovodný program. „Tři dekády úspěšného rozvoje elektrotechnického průmyslu v regionu si rozhodně zaslouží připomenutí. Proto jsme se obrátili na všechny naše partnery v regionu a společně jsme vytvořili důstojný rámec oslav,“ uvedl ve zprávě generální ředitel ZPA Aleš Mikula

Lidé se v průběhu roku mohou těšit například na dny otevřených dveří v areálech jednotlivých firem, výstavu v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově věnovanou historii elektrotechniky, závody Hitachi Energy Trutnovská 20 a mnoho dalšího. Hlavním bodem programu oslav bude koncert na Krakonošově náměstí v pátek 12. května 2023 spojený s doprovodným programem pro rodiny s dětmi, na který si firmy připravily své prezentační stánky, řadu atrakcí a aktivit. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Z ptačího pohledu

Štítky Trutnov, průmysl, privatizace, KARA Trutnov, ZPA Trutnov, elektrotechnický, oslava, 30 let

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov bude oslavovat 30 let elektrotechniky. Ve městě nahradila dominantní textilní průmysl  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.