Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Petrofu loni klesly tržby o pětinu, důvodem je válka i covid

Rodinné společnosti Petrof Hradec Králové, která je předním evropským výrobcem pian a klavírů, loni klesly tržby o 22 procent na 250 milionů korun. Důvodem byl výpadek dodávek do Ruska a na další východní trhy kvůli válce na Ukrajině.

Dalším důvodem byl pokles prodejů v Číně, která byla stále zasažena restrikcemi kvůli epidemii koronaviru. Zisk podniku se snížil na 11 milionů korun z předloňských 34,5 milionu korun. Letos by chtěl Petrof, jehož vznik sahá do roku 1864, tržby zvýšit ke 300 milionů korun. 

"Loni jsme kvůli napadení Ukrajiny Ruskem škrtli celé Rusko, Bělorusko a Ukrajinu, což bylo minus 15 procent obratu. Plus se projevily restrikce v Číně, kde další vlny covidu přišly loni na podzim a obchody byly zavřené," řekla prezidentka a majitelka Petrofu Zuzana Ceralová Petrofová. Loni Petrof v Číně vyrobil v licenci asi 3500 nástrojů po 4000 kusech v roce 2021. Snížil se i vývoz pian vyrobených v Hradci Králové do Číny, takže celková produkce hradecké továrny klesla z 1300 na 1150 nástrojů. Zatímco v minulosti se podíl Číny jako hlavního odbytiště pohyboval na obratu přibližně 35 procenty, loni klesl asi na čtvrtinu.

Část ztraceného odbytu se Petrofu loni podařilo nahradit prodejem v západní Evropě, například ve Francii či Švýcarsku. Největším zahraničním odbytištěm zůstala Čína následovaná Japonskem, Francií, zeměmi západní Evropy, USA. Podíl exportu na tržbách činil asi 90 procent, v minulosti to bylo kolem 95 procent. Celkem Petrof dodává do asi 65 zemí. "Posílili jsme v Česku, a to i díky projektu Piana do škol,“ řekla Ceralová Petrofová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto petrof.cz

Štítky ČR, dřevo, hudba, Petrof, 2022, piano, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petrofu loni klesly tržby o pětinu, důvodem je válka i covid  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.