Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na dopravu žáků za kulturou v hradeckém kraji půjde letos milion korun

Královéhradecký kraj vyčlenil na financování dopravy žáků základních a středních škol do kulturních institucí v regionu jeden milion korun. Podporu kraj rozdělí mezi 14 místních akčních skupin a dobrovolných svazků obcí. Nový dotační program je součástí deseti dotačních titulů, které kraj připravil pro kulturu a památkovou péči na rok 2023.

"Chceme kulturní organizace zpřístupnit pro vzdělávání všem dětem, protože máme informace přímo ze škol, že právě náklady na dopravu do muzeí, galerií a dalších kulturních institucí jsou často pro rodiny mnohých žáků překážkou," uvedla náměstkyně pro kulturu a cestovní ruch Martina Berdychová (Východočeši).

O dotaci v programu Za kulturou v Královéhradeckém kraji mohly žádat do konce letošního února místní akční skupiny a dobrovolné svazky obcí, které měly možnost podávat žádosti hromadně pro větší množství škol v konkrétních částech regionu. O dotaci tak přímo nežádaly školy, uvedli zástupci hejtmanství. Podmínkou pro čerpání dotace je, aby se exkurze uskutečnila v institucích zřizovaných nebo spoluzaložených krajem, které svými vzdělávacími programy doplňují školní výuku.

"Přihlásilo se celkem 14 místních akčních skupin a dobrovolných svazků obcí, které po splnění podmínek dotačního programu mohou získat finanční podporu až 70.000 korun s tím, že kraj se může podílet na financování projektu v plné výši," uvedl radní pro regionální rozvoj Adam Valenta (Piráti).

Jednodušší dopravu za kulturou napříč Královéhradeckým krajem tak budou mít žáci ze škol na Rychnovsku, v okolí Chlumce nad Cidlinou, z Podchlumí, Týniště nad Orlicí, Orlických hor, okolí Nového Města nad Metují, Dobrušky, Broumovska, okolí Nové Paky, Jaroměře, Trutnovska, Hradecka, Vrchlabí nebo Jičínska.

Královéhradecký kraj rozdělí letos v dotačních programech pro kulturu a památkovou péči dohromady přes 28 milionů korun mezi více než 200 žádostí o dotaci. Kraj dále finančně podpoří například i zachování nemateriálního kulturního dědictví, činnosti muzeí a galerií nebo aktivity spojené s kandidaturou Broumova na Evropské hlavní město kultury 2028.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luda Kot | Pixabay

Štítky ČR, správa, školy, kultura, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na dopravu žáků za kulturou v hradeckém kraji půjde letos milion korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.