Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dvůr Králové začal mezi Stanovicemi a Žirčí stavět další úsek Labské cyklostezky

Město Dvůr Králové nad Labem začalo v minulých dnech stavět další část hojně využívané Labské cyklostezky, která spojuje Hradec Králové s Kuksem. Do podzimu 2024 by měli stavbaři vybudovat 1,8 kilometru cyklostezky mezi Stanovicemi u Kuksu a královédvorskou částí Žireč. Dvorská radnice za úsek zaplatí 26,9 milionu korun včetně daně.

"Firma si staveniště převzala a již začala se zemními pracemi v Žirči i ve Stanovicích," řekla mluvčí radnice ve Dvoře Králové nad Labem Miroslava Kameníková. Stezka bude pro pěší a cyklisty, široká bude tři metry. Součástí stavby bude i 25 metrů dlouhá lávka přes Labe nedaleko žireckého Domova sv. Josefa.

Hradec Králové s Kuksem a jeho barokním hospitalem od roku 2013 spojuje 26 kilometrů dlouhá cyklostezka. Každoročně trasu využije několik stovek tisíc lidí na kolech, kolečkových bruslích či pěšky. Po dostavbě úseku Stanovice - Žireč by se lidé měli na kolech dostat po cyklostezce bezpečně až do šestnáctitisícového Dvora Králové a například i do dvorské zoo.

Firmu pro stavbu cyklostezky do Žirče dvorská radnice našla na druhý pokus. První tendr musela radnice zrušit, protože dvě postupně vybrané společnosti kvůli výraznému navýšení cen stavebních prací a materiálu odmítly podepsat smlouvu. U prvního tendru radnice předpokládala cenu 22 milionů korun. Opakovanou soutěž vyhrála pardubická společnost M – Silnice.

Na stavbu cyklostezky má město dotaci čtyři miliony korun od kraje. Město také žádá o evropskou dotaci až 17 milionů korun z Integrovaného regionálního operačního programu.

Labská cyklostezka by měla v budoucnu také propojit Hradec Králové s Pardubicemi. Prvních pět kilometrů bylo otevřeno v roce 2019 mezi Hradcem Králové a Vysokou nad Labem. Stavba dalších úseků cyklostezky se připravuje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, cykloturistika, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové začal mezi Stanovicemi a Žirčí stavět další úsek Labské cyklostezky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.