Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Projekt sdílených kol bude ve Dvoře Králové nad Labem pokračovat

Cyklistická sezóna začala a v šestnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku budou mít lidé i letos možnost půjčit si sdílené kolo. Rada města rozhodla o finanční podpoře projektu částkou 810.000 korun.

Díky dotaci budou mít uživatelé prvních 15 minut jízdy nadále zdarma. Sdílená kola se do ulic vrátí v pondělí 3. dubna a k dispozici budou v ulicích do konce roku.

Město projekt sdílených kol spustilo ve spolupráci se společností Nextbike Czech Republic loni začátkem května a do prosince na jeho podporu dalo 760.000 korun. K rozhodování o pokračování projektu a jeho finanční podpoře radním pomohla anketa mezi lidmi. "Dotazník vyplnilo 284 respondentů, z nichž tři čtvrtiny uvedly, že chtějí, aby projekt ve městě pokračoval," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO).

Sdílená kola podle radnice doplňují systém veřejné dopravy a fungují jako jednoduchý způsob, jak se rychle, zdravě a ekologicky dopravovat po městě. Zájemci budou mít letos k dispozici opět 50 kol městského typu, která si budou moci vypůjčit a vrátit na 17 stanovištích. Po dobu provozu Tyršova koupaliště se znovu počítá také se zřízením stanoviště u brány areálu.

Po vyčerpání 15 minut zdarma bude cena za dalších 45 minut půjčení činit 20 korun místo loňských 18 korun. Každá další půlhodina půjčení bude za 20 korun, celodenní výpůjčku bude za 300 korun.

Loni se do systému se zaregistrovalo 1785 uživatelů. "Celkový počet výpůjček se vyšplhal na 12.212. V průměru to bylo 1526 výpůjček měsíčně, tedy 50 denně," uvedla mluvčí radnice Miroslava Kameníková. Nejvíce si lidé kola půjčovali v srpnu, nejfrekventovanějším dnem půjčování kol byl pátek.

V Královéhradeckém kraji dotovaná sdílená kola mají lidé k dispozici ještě v Hradci Králové, ve Vrchlabí a na Rychnovsku.Všude je prvních 15 minut jízdy zdarma. V Hradci Králové sdílená kola podporuje radnice. Ve Vrchlabí a na Rychnovsku zavedení sdílených kol inicioval a finančně podporuje nadační fond automobilky Škody Auto, která má ve Vrchlabí závod na výrobu převodovek a v Kvasinách na Rychnovsku má závod na výrobu aut.

Společnost Nextbike Czech Republic provozuje systém sdílených jízdních kol ve 25 městech. Letos chce své služby nabídnout v dalších deseti městech. Firma byla založena v září 2017, kdy v ní spojila síly německá bikesharingová firma Nextbike a výrobce jízdních kol Olpran. V roce 2018 začala sdílená kola nabízet v Prostějově, Ostravě a Olomouci. Nyní má ve 25 městech zhruba 5000 sdílených bicyklů a elektrokol.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mudk.cz

Štítky ČR, správa, služby, doprava, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt sdílených kol bude ve Dvoře Králové nad Labem pokračovat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.