Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Může za smrt chlapce v Jičíně TikTok? O výzvě spekulují místní i média, policie případ nekomentuje

Prakticky celou Českou republiku v tomto týdnu obletěla zpráva o tragické smrti teprve jedenáctiletého školáka z Jičína. Ten se doma uškrtil na pásku od kimona. Policie případ nechce podrobněji komentovat. Média si však svojí verzi našla. Spekuluje se o tom, že se neštěstí stalo při plnění výzvy na sociální síti TikTok.

„Případem se intenzivně zabýváme. Kvůli probíhajícímu vyšetřování vám k tomu nemůžeme podat bližší informace,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí krajských policistů Magdaléna Vlčková. Na dotaz ohledně toho, zda policie pracuje verzí výzvy na sociálních sítích neodpověděla.  

O tom, že k nešťastné události došlo právě kvůli nebezpečné výzvě na sociálních sítích se spekuluje mezi místními. Hradecká Drbna oslovila příbuznou člena naší redakce, která v Jičíně žije už přes 15 let. „Ano, mluví se o tom dost často. Někteří místní skutečně věří tomu, že za to může TikTok. Objevují se však i další teorie. Třeba o tom, že ho ve škole někdo šikanoval,“ řekla Hradecké Drbně Gabriela (její příjmení redakce zná, ale na žádost nezveřejňuje).  

Spekulaci ohledně výzvy podpořila i celá řada médií. Jedni z prvních, kteří na případ v Jičíně upozornili byli novináři Tereza Vlčková a Vojtěch Svěrák. 15. března vydali článek s nadpisem „Jedenáctiletý chlapec se v Jičíně uškrtil kvůli TikToku, plnil nebezpečnou výzvu.“ Šlo o text, který byl publikován na portálu iDnes Premium.  

Tuto informaci následně převzali i další novináři. Server Deník.cz a také eXtra.cz psali o tragédii, jako o první smrti způsobené sociální síti TikTok a výzvou Blackout Challenge. „Právě to se podle portálu iDnes stalo osudným i zmiňovanému chlapci, kterému nepomohli ani záchranáři. V zahraničí už na tuto aktivitu několik lidí zemřelo,“ uvedl ve svém článku novinář Ondřej Hudec z eXtra.cz. 

Blackout Challenge – výzva, která zabíjí  

Podstatou této výzvy na sociálních sítích je škrcení. Jednotlivci i skupinky se navzájem škrtí tak dlouho, dokud nezavrávorají nebo neskončí v bezvědomí.   

Ačkoliv by se mohlo zdát, že se jedná o novinku, není tomu tak. Poprvé se o této nebezpečné výzvě začalo mluvit před více než dvěma lety. Výzvy se účastnila teprve desetiletá školačka z Itálie. Při jejím plnění se nešťastnou náhodou uškrtila.  

Podobný případ obletěl i Velkou Británii. Tam při plnění výzvy zemřel dvanáctiletý kluk. TikTok obvinili také rodiče osmileté Lalani Eriky Renee Walton, která ze stejného důvodu zemřela v červenci roku 2021, a devítileté Arriani Jaileen Arroyo. Challenge si v prosinci vyžádala také život desetileté Nylah Anderson. 

V Královéhradeckém kraji nejde o první podobný problém. Incident spojený s touto výzvou musela řešit i škola v Týništi nad Orlicí. Jeden z žáků při plnění úkolu skončil v bezvědomí.  

Ohodnoť článek

Foto ZZS Královéhradeckého kraje | Zdroj Řízení školy, Refresher

Štítky TikTok, Jičín, smrt, policie, sociální síť, Česko, Drbna.cz, Blackout Challenge, sociální, síť, nebezpečí, děti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Může za smrt chlapce v Jičíně TikTok? O výzvě spekulují místní i média, policie případ nekomentuje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.