Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nejvíc peněz nasype kraj do silnic na Trutnovsku a Hradecku

Královéhradecký kraj plánuje letos investovat do silnic rekordních více než 1,68 miliardy korun, chystá 47 dopravních staveb. Chce modernizovat přes 93 kilometrů silnic druhé a třetí třídy včetně 13 mostů.

Nejvíce investic by letos mělo být v okrese Trutnov a Hradec Králové, na Trutnovsku začne 13 a na Hradecku 12 staveb. Osm projektů letos připadne pro Jičínsko, sedm pro Rychnovsko a stejný počet má být na Náchodsku. Novinářům to dnes řekli zástupci silničářů a hejtmanství. V roce 2022 měl kraj v plánu investovat do silnic téměř 1,5 miliardy korun, přičemž prostavěl přes 1,2 miliardy korun.

Kraj spravuje zhruba 3300 kilometrů silnic druhých a třetích tříd. "Investice do dopravní infrastruktury jsou jednou z hlavních priorit vedení kraje. V posledních více než šesti letech se nám daří držet tempo investic v průměrném objemu přesahující jednu miliardu korun ročně. Je to jediná možnost, jak dát silnice dohromady," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Financování nákladů je i letos zajištěné z více zdrojů. Z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje je vyčleněno téměř 697 milionů korun, následuje Státní fond dopravní infrastruktury s 390 miliony korun. Téměř 301 milionů korun má kraj k dispozici v Integrovaném regionálním operačním programu (IROP). Kapitola rozvoje průmyslové zóny Solnice-Kvasiny počítá s 260 miliony korun.

"I letos budeme investovat do zvyšování bezpečnosti u nehodových úseků a aplikace nových technologií u dopravních staveb, kdy na tyto účely hodláme vynaložit přes 34 milionů korun," uvedl krajský radní pro dopravu a majetek Václav Řehoř (ODS).

Z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje a Státního fondu dopravní infrastruktury letos začne 31 projektů za více než jednu miliardu korun. Stavbaři budou rekonstruovat silnici III/28526 Jizbice-Lipí-Náchod, průtah komunikace III/29913 v Lochenicích na Hradecku či silnici III/29840 v Opočně na Rychnovsku. Stavbaři začnou pracovat také na druhé etapě rekonstrukce komunikace III/29827 z Krňovic přes Běleč do Svinar. Archeologickým výzkumem pak začne výstavba přeložky silnice II/303 z Bělovse do Velkého Poříčí na Náchodsku, uvedlo hejtmanství.

"IROP letos zajistí realizaci čtyř staveb za téměř 301 milionů korun. Rekonstruovat se bude například úsek silnice z Debrného na Nové Zámky za 130,8 milionu korun, silnice II/325 v Dolní Brusnici za 71 milionů korun nebo první etapa silnice II/299 z Libřic směrem na Jaroměř včetně průtahu Libranticemi s celkovými náklady za téměř 100 milionů korun," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

V projektu Rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny se letos počítá s pokračováním druhé etapy opočenského obchvatu, stavbaři začnou s výstavbou komunikací a mostů v rámci technické a dopravní infrastruktury pro průmyslovou zónu Solnice-jih, která potrvá do roku 2025. "Na tyto akce je k dispozici 260 milionů korun z prostředků SFDI a ministerstva průmyslu a obchodu," uvedl Řehoř.

Do kapitoly rekonstrukce mostů je letos zařazeno 13 projektů, do jejich oprav hodlá kraj investovat přes 200 milionů korun. V polovině dubna se začne s obnovou třech tzv. polských mostů na silnici II/295 v Přední Labské směrem do Špindlerova Mlýna za 110 milionů korun. V Temném Dole v Krkonoších budou stavbaři dělat dokončovací práce za 22,5 milionu korun na třech mostech, které opravili loni. Nový most je v plánu také při opravě silnice mezi Deštným v Orlickým horách - Zákoutí a Šerlichech s celkovými náklady 102 milionů korun.

Kraj má ve střednědobém plánu na modernizaci krajské silniční sítě dalších 230 projektů v celkové hodnotě přesahující osm miliard korun. V roce 2022 kraj zahájil opravu či rekonstrukci u 31 dopravních staveb o celkové délce 45 kilometrů a devíti mostů. Z tohoto se 22 projektů podařilo dokončit. Loni se prostavělo přes 1,2 miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Brněnská drbna

Štítky ČR, správa, doprava, stavby, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíc peněz nasype kraj do silnic na Trutnovsku a Hradecku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.