Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silný vítr komplikoval dopravu i dodávky elektřiny. Bez proudu bylo 900 domácností

Silný vítr v Královéhradeckém kraji komplikoval dopravu, dodávky elektřiny i provoz skiareálů. Například lanovka na Sněžku se dnes ráno úplně zastavila. V devět hodin bylo v hradeckém kraji zhruba 900 domácností bez elektřiny.

„Na odstraňování pracujeme, ale bohužel stále fouká. Naši technici jsou v terénu, i když nám silný vítr, déšť a sníh komplikují opravy a i my musíme dbát na bezpečnost našich techniků, ale poruchy se daří opravovat,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. Nejvíce poruch energetici evidují na Rychnovsku a Hradecku.

„Kvůli silnému větru jsme zatím zasahovali asi v deseti případech. Odstranili jsme hlavně spadlé stromy ze silnic. Do jedné zlomené části stromu narazilo v Solnici auto, nikdo nebyl zraněn,“ uvedli kolem osmé hodiny ráno hasiči na svém twitterovém účtu.

Omezit provoz musela i celá řada skiareálů v Krkonoších a Orlických horách. „Z důvodu silného větru v provozu pouze Hromovka a Labská,“ uvádí na svém webu skiareál Špindlerův Mlýn. Mimo provoz je například i lanovka Hnědý vrch v Peci pod Sněžkou. „Během celého dne bude foukat silný vítr, některá přepravní zařízení mohou být krátkodobě mimo provoz. Na sjezdovkách se mohou tvořit závěje,“ uvádí vlekaři ze SkiResortu Černá hora – Pec.

V Krkonoších platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Na hřebenech Krkonoš je 100 až 160 centimetrů sněhu.

„Uvolnění laviny je možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. Tendence lavinového nebezpečí je setrvávající," uvedl v lavinové předpovědi Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Meteorologové na dnešek v Královéhradeckém kraji předpovídají zataženo až oblačno, na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, na horách sněžení četnější a trvalejší. K večeru od západu bude srážek a později i oblačnosti ubývat. Nejvyšší denní teploty budou do plus tří stupňů Celsia, na horách od minus pěti do minus dvou stupňů. Vítr, který může v nárazech dosahovat rychlosti 90, na horách kolem 110 kilometrů v hodině, bude odpoledne a večer od západu slábnout.

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje | Zdroj ČTK

Štítky vichřice, elektřina, Královéhradecký kraj, Sněžka, strom, Krkonoše, ČEZ, Solnice, okres Rychnov nad Kněžnou, Hradecko, energetici, doprava, skiareály, omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr komplikoval dopravu i dodávky elektřiny. Bez proudu bylo 900 domácností  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.