Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podvodníci mají nový trik. Vydávají se za Českou správu sociálního zabezpečení

Česká správa sociálního zabezpečení varuje před podvodnými stránkami, které jejím jménem vyzývají klienty, nejčastěji formou SMS, k návštěvě podvodných webů. Podvodníci se touto cestou snaží získat důvěrné informace. Česká správa sociálního zabezpečení tyto SMS nikdy nerozesílá.

Kdo podobnou SMS zprávu dostal, neměl by vyplňovat údaje o svých bankovních účtech do přiložených odkazů. ČSSZ zdůraznila, že její oficiální stránky jsou cssz.cz a eportal.cssz.cz.


Příklad podvodné SMS.

„Aktuálně začaly vznikat podvodné internetové stránky, které se tváří jako web ČSSZ. Odkazy na ně lidé dostávají většinou formou SMS. Odkazy v SMS vedou následně na podvodné stránky. Na těchto stránkách jsou pak klienti vyzýváni např. k využití služby „Informace o druhu a výši vyplacených dávek nemocenského pojištění ihned na váš osobní účet“. Jedná se o podvod, v jehož důsledku může dojít ke krádeži citlivých přihlašovacích údajů, což může vést i k odcizení peněz na bankovních účtech,“ potvrdila Česká správa sociálního zabezpečení.

Příklad podvodného webu.

Podobným phishingovým útokům čelí už od léta také Ministerstvo práce a sociálních věcí, které zablokovalo již více než stovku falešných webů. Ty nejčastěji napodobují online žádost o příspěvek na bydlení.

Úřad práce od pondělí začal opět oslovovat klienty a bude zjišťovat, jak jsou spokojení s průběhem i složitostí vyřizování žádostí. Telefonicky budou opět osloveni klienti, kteří podávali žádost o příspěvek na bydlení, nově ale také ti, kteří žádali o rodičovský příspěvek a přídavek na dítě. Cílem je zjišťování a vyhodnocování spokojenosti klientů se službami úřadu, aby mohlo docházet k jejich dalšímu zlepšování.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky podvod, on-line, internet, policie, krimi, ČSSZ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci mají nový trik. Vydávají se za Českou správu sociálního zabezpečení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.