Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na horách připadlo dalších třicet centimetrů sněhu, roste riziko pádu lavin

Na horách od včerejšího rána připadlo až třicet centimetrů nového sněhu a sněží dál. Nový prašan hlásí kromě jiných Skiareál Špindlerův Mlýn, na sjezdovkách je aktuálně přes metr sněhu a podmínky pro lyžování jsou vynikající.

Jarní prázdníny pro východočeské okresy jako jsou Svitavy, Trutnov, Chrudim, Pardubice i Ústí nad Orlicí jsou v plném proudu a kdo vyrazil na hory, byla to dobrá volba. Pro zimní sporty panují ideální podmínky. Vyrazit můžete do Krkonoš na skialpy, běžky, prkna i lyže. 

Vzhledem k novému sněhu je velmi pravděpodobné, že v našich nejvyšších horách stoupne lavinové nebezpečí z druhého na třetí stupeň. "Tendence lavinového nebezpečí je stoupající. Na ledovou krustu napadlo za posledních 24 hodin na hřebenech hor 20 centimetrů nového sněhu, za posledních 48 hodin 30 centimetrů a za poslední tři dny 40 centimetrů sněhu v kombinaci nejprve se SZ později s JZ větrem, vytváří se nestabilní sněhové desky" uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Na polské straně to jsou Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. Horská služba na jednu stranu turisty uklidňuje, že pokud se budou držet tyčového značení, nic jim v podstatě nehrozí.

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky laviny, Krkonoše, sníh, Horská služba, lavinový katastr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na horách připadlo dalších třicet centimetrů sněhu, roste riziko pádu lavin  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.