Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zimní údržba silnic v hradeckém kraji zatím stála o sedm procent méně než loni

Zimní údržba silnic v Královéhradeckém kraji zatím stála o sedm procent méně než loni. Za listopad až únor vyčíslili krajští silničáři náklady na pluhování a posyp silnic druhých a třetích tříd na 158,7 milionu korun, což bylo meziročně asi o 12 milionů korun méně. Pokud by dosavadní trend vydržel, zbylo by silničářům více peněz na letní údržbu a opravy silnic.

Zima v kraji však zdaleka nekončí. Například od pondělního večera do dnešního rána vyjeli silničáři Údržby silnic Královéhradeckého kraje ošetřit vozovky téměř v celém kraji. Dnes ráno zasahovali především na Rychnovsku a Trutnovsku. Meteorologové na následující dny předpovídají na většině území kraje sněžení nebo sněhové přeháňky.

První výjezd v aktuální zimní sezoně měli silničáři 17. listopadu v horských oblastech kraje. Takzvaných posypových dnů měli od té doby do konce února zatím 70 z celkových 104 dnů. Nejnákladnější byl zatím prosinec, kdy silničáři za údržbu utratili téměř 59 milionů korun. V lednu náklady činily 51 milionů korun a v únoru 38 milionů korun.

V meziročním porovnání je zatím menší i spotřeba soli, která klesla o 17 procent na 13.236 tun. Spotřeba drtí klesla o 14 procent na 6630 tun. Od poloviny listopadu do konce února silničáři se sypači najeli 393.000 kilometrů. Kalamitní stav na silnicích, kterých je k údržbě 3543 kilometrů, silničáři zatím vyhlašovat nemuseli.

O údržbu státních silnic prvních tříd se šestou sezonu stará konsorcium krajské Údržby silnic Královéhradeckého kraje a společností Eurovia CS a Sovis CZ. U silnic prvních tříd náklady na zimní údržbu dosud dosáhly 38,9 milionu korun, vysypáno bylo 3660 tun soli. V konsorciu má krajská Údržba silnic dvoutřetinový podíl, díky čemuž má v rukou řízení vlastní údržby i hospodaření s posypovými materiály.

Do letošní zimní sezony krajští silničáři vstoupili s posíleným rozpočtem 210 milionů korun po předchozích 195 milionech korun. Z rozpočtu tak do konce února vyčerpali asi tři čtvrtiny. "V navýšení financí se promítlo zdražení nafty, posypových materiálů a dalších vstupů," řekl dříve radní kraje pro dopravu Václav Řehoř (ODS).

Zimní údržba krajských silnic v minulé sezoně 2021/2022 stála 174 milionů korun. V předchozí zimě 2020/2021 přišla na výrazně nadprůměrných 209 milionů korun. Rekordních 227 milionů korun stála kraj údržba v zimě 2005/2006.

Pro zimní údržbu mají silničáři k dispozici 123 sypačů s radlicemi, 51 nakladačů, 18 sněhových fréz a 116 traktorových radliček. Techniku obsluhuje 230 řidičů, 30 techniků v dílnách a také 72 dispečerů na 15 dispečincích. Do obnovy a posílení techniky na údržbu silnic krajští silničáři loni investovali přibližně 40 milionů korun.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, silnice, počasí, sjízdnost, zima, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní údržba silnic v hradeckém kraji zatím stála o sedm procent méně než loni  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.