Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Divadlo Drak pořádá Gaudeamus theatrum. Mezinárodního setkání se zúčastní 30 vysokoškoláků

Divadlo Drak přivítá třicet studentů vysokých uměleckých škol z České republiky, Polska a Bulharka v rámci mezinárodního setkání Gaudeamus Theatrum. Stěžejní součástí programu bude týdenní workshop pod vedením izraelského loutkoherce, režiséra, performera a lektora Ariela Dorona a francouzského režiséra, herce a zakladatelem souboru Cie Bakelite Oliviera Rannou. Ti jsou hradeckému publiku dobře známi z předchozích ročníků Mezinárodního divadelního festivalu Regiony.

Mezinárodní setkání studentů vysokých uměleckých škol Gaudeamus Theatrum je tradiční akcí Divadla Drak, které se koná již od roku 2012. Setkání realizované formou týdenní rezidence má za cíl vytvořit unikátní kreativní a otevřený prostor pro mezinárodní setkávání studentů, pedagogů a umělců z různých uměleckých oblastí společnou tvorbu a vzájemné sdílení a předávání zkušeností. 

„Každý rok se snažíme nacházet a přivážet ty nejlepší a nejinspirativnější umělecké osobnosti evropské divadelní scény a současně seznamovat nejmladší divadelní generaci tvůrců s žánrem či formátem divadla, který není v české divadelní praxi rozvinut, nebo je mu věnován v rámci studia pouze omezený prostor. V rámci intenzivního týdenního workshopu se mohou studenti do daného tématu ponořit a na základě této zkušenosti ho do budoucna ve své profesionální praxi rozvíjet,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí produkce Divadla Drak Barbora Kalinová

Součástí programu dále bude ve čtvrtek 9. března od 9.30 do 12.30 veřejná konference Loutkové divadlo – věc veřejná?, v rámci které si položíme otázky, jak loutkové divadlo přispívá v současnosti k celospolečenské diskuzi. 

„Letošní téma a výběr lektorů nás obzvlášť těší, jelikož má blízko k loutkovému divadlu, a tedy i samotné tvorbě Divadla Drak. I proto jsme se rozhodli v letošním roce zapojit i dva členy ze souboru Divadla Drak Johanu Vavřínovou a Dominika Linku, kteří budou po celou dobu workshopu účastni v roli asistentů zahraničních lektorů,“ dodala Kalinová.  

Jejich týdenní společná práce vyvrcholí výstupem pro širokou veřejnost, který proběhne 11. března od 18.00 ve Studiu Divadla Drak. 

Ohodnoť článek

Foto Zdeněk Puš | MMHK

Štítky Divadlo Drak, loutkové divadlo, Polsko, Česko, režisér, divadelní festival, umělecká škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak pořádá Gaudeamus theatrum. Mezinárodního setkání se zúčastní 30 vysokoškoláků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.