Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

ANKETA: Vyplatí se stavba nové fotbalové arény v Hradci Králové za 650 milionů?

Tento týden vedení Hradce Králové přiznalo, že dojde k dalšímu zdražení nového fotbalového stadionu. Radnice bude muset doplatit 16,2 milionu korun a konečná cenovka se tak vyšplhala na 650 milionů korun. Od podpisu smlouvy dodavatel změnil cenu celkem dvakrát. Původně měl stát 568 milionů. Otázkou tak zůstává, zda se za navýšenou cenu vyplatí.

ANKETA: Vyplatí se stavba nové fotbalové arény za 650 milionů?

Celkem hlasovalo932 čtenářů

Dosavadní největší navýšení ceny v částce 59 milionů korun zastupitelé schválili loni v červnu. Důvodem byl růst cen stavebních materiálů a dalších vstupů a zadání dalších prací městem. Stavbaři tak proti původním plánům zboří starou východní tribunu a postaví místo ní parkoviště. Dále vybudují šatny pro mládežnické oddíly v zázemí stadionu a zvýší počet míst pro diváky k sezení na maximální projektovanou kapacitu 9300 z dříve předpokládaných 8000. 

Jak bude stadion vypadat? 

Návrh na nový fotbalový stadion si řešili zástupci společností sami. Museli však dodržet základní podmínky, které město na začátku tendru stanovilo. Jedna z nich byla, že stadion musí splňovat požadavky UEFA 4 pro mezinárodní fotbalová utkání. 

Současný návrh počítá s tím, že zápasy bude sledovat až osm tisíc lidí v hledišti. V případě nutnosti je možné přidat i dalších 1.300 míst. Řada místních také ocenila, že návrh počítá se zachováním takzvaných lízátek. Jde o speciální osvětlení, které má v Hradci Králové svojí tradici.  

Právě lízátka budou jedinou vzpomínkou na starý stadion. Ten starý se kompletně zdemoluje a na jeho místě vyroste úplně nová sportovní aréna. Zajímavostí je, že kolem celé budovy stadionu bude natažena 300 metrů dlouhá atletická dráha. Další běžecká dráha pak bude v osvětleném tunelu přímo pod tribunami. Na stadionu bude k dispozici i šest tělocvičen, občerstvení a sedm víceúčelových sálů.  

Radnice počítá s tím, že kromě sportovních událostí bude nový stadion hostit i například kongresy, trhy a kulturní akce. Podle dřívějšího vyjádření primátora se během hudebního vystoupení vejde na stadion až 25 tisíc lidí. Jak bude takový festival vypadat ukazuje i jedna z připravených vizualizací.  

Na stadionu bude celkem 12 skyboxů, z toho dva budou velkoprostorové. Součástí nové stavby bude i amfiteátr do kterého se vejde až 1,5 tisíc lidí. Samotný stadion pak nabídne i ubytování. Celkem zde bude moct přespat až šest desítek lidí. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky FC Hradec Králové, UEFA, fotbal, stadion, cena, anketa, lízátka, milionů, názor, zdražení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Vyplatí se stavba nové fotbalové arény v Hradci Králové za 650 milionů?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.