Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé z Hradce Králové uctí památku. Rok od ruské invaze uctí tichým protestem

Tento týden si budou lidé po celém světě připomínat začátek invaze Ruska na Ukrajinu. K první agresi došlo 24. února. Například v Hradci Králové v pátek lidé uctí oběti války tichým protestem a zapálenou svíčkou na Masarykově náměstí.

„Přijměte naše pozvání na setkání, během něhož chceme vyjádřit úctu padlým, všem, kteří trpí, kteří nasazují své životy, aby ochránili svou zemi a zajistili mír. Chceme také poděkovat všem, kteří pomáhají,“ píše v oficiální události Jana Karasová z Diecézní charity Hradec Králové. 

Lidé mohou přijít, zapálit svíčku a uctít všechny, kterých se válka na Ukrajině dotkla. 15 milionů lidí přišlo o domov a dalších 18 milionů lidí potřebuje humanitární pomoc. Na akci zazní konkrétní příběhy lidí, kteří přišli hledat pomoc do Královéhradeckého kraje.  

Jednou z těch, kteří odešli z Ukrajiny před válkou, je jednatřicetiletá Roksolana z ukrajinské Umaně. „Nad naším rodným městem stále létají rakety, a tak jsem moc vděčná, že mohu být se svými dětmi a mamkou v bezpečí tady v Hradci Králové. Stýská se nám po domově a chtěly bychom žít doma a v míru, ale bohužel teď tam není pro naše děti bezpečno," řekla žena, která se chystá na pátečním setkání vzpomenout i na své příbuzné bojující na Ukrajině na frontě. 

Následující den se bude v Hradci Králové konat koncert pro Ukrajinu. V AC klubu vystoupí ukrajinská kapela NORA PLAN a hudební skupina BLURSDAY. Vstupné bude dobrovolné a vybírat se bude do zapečetěné krabičky. Veškerý obnos následně půjde na pomoc Ukrajině. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NoName_13 | Pixabay

Štítky Hradec Králové, ruská invaze na Ukrajinu, Ukrajina, protest, pieta, Masarykovo, náměstí, uctění, oběť, příběh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé z Hradce Králové uctí památku. Rok od ruské invaze uctí tichým protestem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.