Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

V Hradci Králové vyroste energeticky soběstačná čtvrť. První lidé se do ní nastěhují za tři roky

Energetická soběstačnost – téma, které v posledních letech rezonuje společností. Do tří let by v Kuklenách v Hradci Králové mohla vzniknout první uhlíkově neutrální čtvrť v České republice. Projekt Sousedství počítá s vybudováním 150 bytů. Vše by mělo fungovat na principu komunitní energetiky.

Nová čtvrť bude zasazena do areálu bývalé Koželužny, která jde v těchto dnech k zemi. Kromě nových dvaceti domů po osmi bytech developer zrevitalizuje i samotné okolí. V současné době je projekt ve fázi schvalování stavebního povolení. Celá čtvrť je navržena jako energeticky nezávislá. Součástí budou fotovoltaiky, zelené střechy, tepelná rekuperace, stínění nebo tepelná čerpadla. 

„Chceme celému místu vdechnout nový život. Revitalizace Kuklen by měla například zahrnovat i stavbu školky či domova důchodců. Navíc bychom rádi, aby změny probíhaly po vzoru participativního plánování s účastí místních obyvatel,“ uvádí v tiskové zprávě zakladatel developerské společnosti NOHO Tomáš Vrbický.  

Hlavní myšlenkou celého projektu je komunitní hospodaření s energiemi. Všichni obyvatelé budou mít aplikaci s aktuálním stavem energie a jednotlivým využíváním v konkrétních domech. Cílem je vybudovat provozně uhlíkově neutrální čtvrť. Kromě aplikace se hovoří o tom, že by mohli mít obyvatelé nové čtvrti i sdílená auta.  

Nová čtvrť bude mít i několik společných prostor. O jejich využití rozhodnou právě obyvatelé. „Může to být například společenská místnost, dílna, či komunitní kuchyň. Chceme ale, aby si o tom obyvatelé rozhodli sami, tak, jak to bude vyhovovat jejich potřebám,“ doplňuje Vrbický. 

Otazník však stále visí nad cenou. Na otázku ohledně předpokládané ceny redakce odpověď nedostala „Cena není výrazně vyšší než u naší konkurence. Chceme v rámci královehradeckého regionu nabídnout vysoce udržitelné bydlení, které nebude cenově nedosažitelné,” uvedl pro Drbnu Vrbický. 

Průměrná cena obyčejného bytu v Hradci Králové se odvíjí od jeho velikosti. Například 72 metrů čtverečních o dispozici 3KK se nyní prodává za zhruba sedm milionů korun. Dá se však předpokládat, že bydlení v nové čtvrti bude dražší.  

Ohodnoť článek

Foto NOHO

Štítky Hradec Králové, projekt, Kukleny, Česko, energicky, soběstačná, čtvrť, ekologie, rekuperace, fotovoltaika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Křesťan

Eurosocialismus v praxi. Komunitní hospodaření s energiemi = aplikace pro každého smartphone na šmírování spotřeby energie ostatních, shareovaná auta, komunitní kuchyň... To vše proto, že je to motivace developera pro získání dotací a tedy i lepšího zisku. Ceny bytů ani nemá cenu komentovat. Opravdu vysněné bydlení každého Hradečáka...

Pátek, 24. února 2023, 10:41Odpovědět

J M

V HK se musí stavět stovky bytů a ne 20, 50 či 150. To je málo.

Čtvrtek, 23. února 2023, 10:17Odpovědět

V Hradci Králové vyroste energeticky soběstačná čtvrť. První lidé se do ní nastěhují za tři roky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.