Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Soud povolil reorganizaci výrobci zdravotnických materiálů Batist z Červeného Kostelce

Městský soud v Praze povolil reorganizaci společnost Batist Medical Holding, která je výrobcem a dodavatelem zdravotnického materiálu. Současně soud v úterý rozhodl, že firma je v úpadku, vyplývá z údajů v insolvenčním rejstříku. Firma na sebe v lednu podala insolvenční návrh z důvodu platební neschopnosti. Oznámila, že úpadek chce řešit reorganizací, aby podnik a celá skupina Batist mohly dál fungovat.

V insolvenci jsou i dceřiné společnosti v Praze sídlící firmy Batist Medical Holding, a to v Červeném Kostelci na Náchodsku sídlící obchodní společnost Batist Medical a výrobní firma Batist Medical Productions. O úpadku a případném povolení reorganizace soud u dceřiných společností dosud nerozhodl. Všechny tři společnosti skupiny Batist mají závazky téměř za miliardu korun. Z toho přes 500 milionů korun dluží bankám, vyplývá z dokumentů v insolvenčním rejstříku.

"Povolení reorganizace ze strany soudu je klíčová pozitivní zpráva k budoucnosti Batistu. Čekají nás jednání s věřiteli a věřitelským výborem, nicméně pozitivní stanovisko soudu je pro nás výrazným povzbuzením," uvedl v tiskové zprávě generální ředitel společnosti Batist Medical a majitel skupiny Tomáš Mertlík. Dodal, že firma se snaží být i v nové situaci spolehlivým partnerem ve výrobě i distribuci a hradit nové závazky v termínech. "Původní závazky budou řešeny v rámci insolvenčního řízení a probíhající reorganizace," uvedl Mertlík.

Mateřské firmě Batist Medical Holding soud uložil, aby do 120 dnů předložila reorganizační plán. "Přednostní právo sestavit reorganizační plán má dlužník," konstatoval soud. Insolvenčním správcem soud ustanovil pražskou společnost Zrůstek a partneři. Přezkumné jednání k pohledávkám a schůzi věřitelů soud nařídil na 6. června.

Pod Batist Medical Holding spadá 11 společností, z nichž část sídlí v zahraničí. K začátku letošního roku skupina zaměstnávala přes 300 lidí, z toho v Červeném Kostelci sídlící společnosti měly asi 190 pracovníků. Loni skupina vykázala obrat asi jednu miliardu korun po 1,7 miliardy korun v roce 2021. Zhruba 60 procent obratu měla ze zahraničí.

Reorganizace by podle Batistu měla přinést zachování zaměstnanosti a věřitelům by měla přinést vyšší uspokojení jejich pohledávek. "Výrobní aktivity v Batistu pokračují dále podle platných smluv a objednávek. Továrna pracuje v plném provozu a plní dodávky nemocnicím a všem ostatním zdravotnickým zařízením," uvedl Mertlík.

Za důvod insolvence Batist označil příliš rychlý růst nákladů a výrobních kapacit kosteleckých společností související s epidemií koronaviru v roce 2020. "Situaci využili ve prospěch své obchodní politiky zejména asijští dodavatelé, kteří veškeré objednávky podmínili zálohovou fakturací," uvedla firma. Skupina se údajně stala obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech. "Ty ji na zálohách a následných škodách připravily téměř o 150 milionů korun," uvedla společnost.

Batistu se sice při několikanásobném zvýšení zadlužení podařilo sehnat peníze na nové obchody a investice do výroby ústenek, ale další vývoj epidemie znamenal zásadní obrat proti očekáváním firmy. Po nasycení trhu covidovými položkami klesl odbyt a kleslyy ceny výrobků. Na skupinu dopadl pokles marží v důsledku prudkého nárůstu cen energií, přepravy a vstupních cen materiálů, které společnost Batist nemohla promítnout do cen svých výrobků. Společnosti, které jsou nyní v insolvenci, loni vykázaly v součtu ztrátu 91 milionů korun.

Batist je dodavatelem a výrobcem roušek, operačních setů, zdravotnických a hygienických produktů na ošetření ran, obvazů a dalších hygienických pomůcek pro zdravotnictví. Část produkce si nechává vyrábět v Asii. Pobočky má na Slovensku, v Polsku, Německu, Portugalsku a Španělsku. V roce 2021 Batist vyhrál státní zakázku na dodání 4,2 milionu antigenních testů pro testování školáků.

ry gcm

Ohodnoť článek

Štítky ČR, textil, zdraví, firmy, Batist, insolvence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud povolil reorganizaci výrobci zdravotnických materiálů Batist z Červeného Kostelce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.