Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Divadlo Drak uvede inscenaci Twainova Huckleberry Finna. Jde o první premiéru roku 2023

První premiérou letošního roku Divadla Drak se stane inscenace Twainova Huckleberry Finna z pera Tomáše Jarkovského a Jakuba Vašíčka. Dvojice autorů před časem pro hradecké divadlo vytvořila i Bílého tesáku a Cestu, na které nová hra navazuje. Díky tomu se divadlu podařilo získat ucelenou trilogii, která je určená divákům od devíti let.

Inscenace vypráví příběh chlapce, který je při své dobrodružné cestě za svobodou nucen utkat se nejen se společenskými předsudky, ale i s vlastním sebepoznáním a sebepřijetím. Předlohou se autorům stal americký román Dobrodružství Huckleberryho Finna. 

Většina příběhu se odehrává na skládce, která je pro řadu postav domovem. Divákovi jsou postupně odhalovány jednotlivé střípky z Huckova života a také důvody, které ho nakonec vedou k útěku. Příběh poukazuje na otce alkoholika a vdovu, která se ho snaží převychovat.   

„O inscenování Huckleberryho Finna jsme s Jakubem uvažovali už dlouho. No a když jsme pak v Draku připravovali Bílého tesáka, hodně jsme o Twainovi mluvili, protože byl Londonovi dost důležitou inspirací. A okolo motivu poutnictví a života někde na okraji hlavních proudů se zase točí naše Cesta. Ostatně jedna z hlavních postav Cesty se k poctě Twainovi, který příběhy velkých tuláků do americké literatury v jistém smyslu přinesl, jmenuje Huck. Tak jsme se rozhodli uzavřít celou trilogii a konečně se k Twainovu románu vrátit,“ uvedl v tiskové zprávě divadla dramaturg a spoluautor inscenace Tomáš Jarkovský

Slavnostní premiéra inscenace proběhne ve Studiu Divadla Drak v sobotu 25. 2. 2023 ve dvou časech. Od 17.00 a 19.30. Nová inscenace Draku Huckleberry Finn je vhodná jak pro školní kolektivy, tak pro veřejnost. 

Ohodnoť článek

Foto Divadlo Drak

Štítky divadlo, Divadlo Drak, premiéra, Tomáš Jarkovský, Huckleberry Finn, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Drak uvede inscenaci Twainova Huckleberry Finna. Jde o první premiéru roku 2023  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.