Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie v hradeckém kraji řeší nové on-line podvody. Podvodníci se vydávají za zaměstnance hotelů

Policie v Královéhradeckém kraji řeší nový druh on-line podvodů. V něm se podvodníci zaměřují na pracovníky hotelů, kde si lidé objednali ubytovaní přes server booking.com. S lidmi hovoří anglicky a lidé oslovují e-mailem a aplikací WhatsApp. Posledním podvedeným byl muž z Hradce Králové, který přišel o 20 tisíc korun.

„Osoba nabízela možnost zajištění parkovacího místa a následně požadavek na potvrzení platební karty. U zaslaného e-mailu, který vypadal velmi věrohodně a jako přímo od společnosti booking.com, nepojal muž žádné podezření,“ popisuje na webu policie okolnosti podvodu mluvčí Iva Kormošová. E-mail obsahoval termín zájezdu i číslo rezervace pobytu.  

Odkaz muže přesměroval na stránku, která vypadala jako ta od společnosti booking.com. Tam vyplnil údaje o své platební kartě. Ta měla sloužit k rezervaci částky za pobyt. Podezření nepojal ani ve chvíli, kdy mu podvodník opakovaně napsal, že transakce neproběhla. A to i přesto, že mu peníze z účtu odešly.  

„Kontaktoval přímo hotel, kde mu sdělili, že má vše v pořádku zarezervované a žádné údaje o platební kartě po něm nepožadovali,“ uvedla policie. Kontrolou internetového bankovnictví následně přišel na to, že byl okraden o 20 tisíc korun. 

Nikomu nesdělujte přístupová hesla, údaje z platební karty, potvrzovací kódy a čtěte pozorně potvrzovací SMS klíče. Při opakovaných výzvách k zadání bankovních údajů je třeba vždy ověřit, zda skutečně komunikujete s tím, kdo by to mohl po vás požadovat. Pokud nejste schopni si to ověřit, úkon neprovádějte a proveďte ho až tehdy, kdy jste si opravdu jisti. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky policie, hotel, podvod, Královéhradecký kraj, WhatsApp, Hradec Králové, Booking, on-line, internet, krimi, vyšetřování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie v hradeckém kraji řeší nové on-line podvody. Podvodníci se vydávají za zaměstnance hotelů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.