Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Česko-polský projekt podpoří další rozvoj Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Přeshraniční projekt na podporu cestovního ruchu Vodní svět polsko-české pohraničí podpoří rozvoj Safari Parku Dvůr Králové nad Labem a zoo v polské Opoli. Dvorská zoo již v první etapě projektu vybudovala a otevřela pavilon s tučňáky brýlovými, nyní umožní pozorování života nad vodou. Zoo v Opoli nabídne život pod vodou. Dvorská zahrada získá zhruba 48 milionů korun, zbytek peněz na další část projektu ve výši 64 milionů korun si zajišťuje z vlastních prostředků. Ukončení akce, která kromě stavební části zahrnuje i podporu příhraničního cestovního ruchu, mají obě zoo v plánu na konci prosince 2023.

"S financováním pomáhá dotační Program Intrerreg Česko-Polsko, který podporuje regionální a místní projekty připravované ve spolupráci partnerů z obou stran hranice. Hlavním partnerem Vodního světa je město Opole," uvedla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Zřizovatelem Safari Parku Dvůr Králové je Královéhradecký kraj, který v roce 2022 vynaložil na její provoz téměř 62 milionů korun a deseti miliony přispěl na investice.

Dvorská expozice vzniká v areálu sousedícím se správní budovou zoo, kde vzniknou voliéry a nádrže pro plameňáky, kolpíky, pelikány africké i čápy sedlaté. Součástí projektu bude i nový výběh pro hyeny. Další částí, která představuje prostředí, kde se oceán setkává s pouští, je již zpřístupněná expozice tučňáků brýlových, které dvorská zoo získala z Nizozemí. Rozlohou je expozice největším zařízením svého druhu v ČR.

"Kromě již zpřístupněného pavilonu pro tučňáky brýlové v dvorské zoo vznikne v prostorech uvolněných po demolici bývalé slévárny rozsáhlá expozice West Cape představující prostředí a druhy jihozápadní Afriky. V rámci projektu se dobudují vodní nádrže se zázemím pro zvířata, které návštěvníkům přiblíží pestrost vodních biotopů této části Afriky. Na polské straně vyroste moderní budova vodního světa s exotickými druhy ryb a dalšími vodními živočichy," uvedl náměstek hejtmana pro životní prostředí Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Propojené expozice vytvoří naučnou stezku a návštěvníkům umožní pozorování zvířat v jejich přirozeném prostředí, aniž by je rušili. "Na konci této stezky bude nový portál o části vodního světa pod hladinou a návštěvníky pozve do zoologické zahrady v polské Opoli, která je součástí projektu Vodní svět polsko-české pohraničí," dodala Svatoňová.

Safari Park Dvůr Králové patří k největším zoologickým zahradám v ČR. "Jsem rád, že se díky podpoře kraje povedlo tentokrát vybudovat v areálu něco opravdu mimořádného, co tu dosud nebylo. Věřím, že West Cape ještě upevní atraktivitu safari parku," uvedl ředitel safari parku Přemysl Rabas.

Safari park představuje největší kolekci afrických zvířat v Evropě, mnohá z nich jsou vážně ohrožená a řadu jich safari park vrátil zpět do přírody. Odborníci ze Dvora Králové vedou i mezinárodní konsilium vědců BioRescue, které usiluje o záchranu nosorožce bílého severního před vyhynutím.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, Polsko, správa, příroda, turistika, zoo, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko-polský projekt podpoří další rozvoj Safari Parku Dvůr Králové nad Labem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.