Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Lavinové nebezpečí v Krkonoších by mohlo ve čtvrtek klesnout na druhý stupeň

Lavinové nebezpečí v české části Krkonoš by ve čtvrtek mohlo klesnout na druhý stupeň ze současného třetího stupně. Má nyní klesající tendenci, uvedla na webu Horská služba Krkonoše. Při nynějším třetím stupni je lavinové nebezpečí značné a situace je označována za velmi zrádnou. Třetí stupeň z pětibodové škály byl vyhlášen po předchozím silném sněžení 1. února. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin.

Na hřebenech Krkonoš je 100 až 150 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích severovýchodních až jihozápadních směrů v odtrhových zónách a ve žlabech.

"Nad pásmem lesa na SV až JZ svazích se vlivem větru tvoří sněhové desky, zde se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu. Ve sněhové pokrývce se tvoří hranaté krystaly, a to zejména na severních a stinných svazích. Zde se mohou vyskytnout laviny z nestabilních vrstev starého sněhu nebo v kombinaci starého a nového sněhu. Testy stability vykazují střední až nízkou stabilitu," uvedl Robert Dlouhý z krkonošské horské služby.

Při třetím stupni lavinového nebezpečí je uvolnění laviny možné již při malém dodatečném zatížení zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. "V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. Tendence lavinového nebezpečí je klesající," uvedl Dlouhý.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo dnes ráno jasno, deset stupňů pod nulou a okolo jednoho metru sněhu.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, lyžařské sjezdové tratě ani přístupové cesty.

První stupeň lavinového nebezpečí v české části hor byl poprvé v této zimní sezoně vyhlášen loni 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince. Horská služba odvolala nejnižší stupeň lavinového rizika letos 2. ledna. Na první stupeň lavinové nebezpečí v Krkonoších opět stouplo v sobotu 14. ledna, na druhý 21. ledna a na třetí v české části hor 1. února.

V Královéhradeckém kraji má být dnes skoro jasno, nejvyšší denní teploty mezi minus dvěma až plus jedním stupněm Celsia, na horách mezi minus sedmi až minus čtyřmi stupni. Vítr má vát slabý, během dne přechodně mírný jihovýchodní až východní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Wild0ne | Pixabay

Štítky ČR, rekreace, počasí, lavina, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších by mohlo ve čtvrtek klesnout na druhý stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.