Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pachatelé kyberkriminality využívají strach, zvědavost i ziskuchtivost obětí

Pachatelé kybernetické kriminality, která stále vzrůstá, využívají řadu psychologických triků. U obětí vyvolávají strach, zvědavost či ziskuchtivost, zneužívají jejich důvěru, neopatrnost, neznalost i časovou tíseň, zaštiťují se falešnými autoritami.

Internetová kriminalita na vzestupu. V minulém roce přišli lidé z hradeckého kraje o 166 milionů korun

Podvody na internetu a on-line světě jsou v Královéhradeckém kraji stále větší problém. Jen za minulý rok podvedení v Královéhradeckém kraji přišli o víc než 166 milionů korun. Ještě v roce 2022 policie řešila 342 případů. V minulém roce to bylo...

V Česku loni oproti roku 2021 přibylo trestných činů páchaných v kyberprostoru téměř o sto procent - jejich počet vzrostl na 18.554 skutků. Tyto trestné činy tak loni tvořily přes desetinu celkové kriminality.

Mezi nejčastější formy kyberkriminality patří tzv. phishingové kampaně přes e-maily, sociální sítě a SMS zprávy, dále podvodné telefonáty, vylákání vzdáleného přístupu, topované reklamy, zneužívání odcizených účtů na sociálních sítích, ale také podvody s láskou pod smyšlenými historkami, například známý "americký voják".

Americký voják má na kontě další úspěch. Matku s dcerou okradl o statisíce

V tomto týdnu se policie opět zabývala internetovými podvody. V jednom případě si falešný voják přišel na 380 tisíc korun. Okradl matku s dcerou, které s ním komunikovaly on-line. Dcera je teď navíc u banky zadlužená.

Strach ve vyhlédnutých obětech vyvolávají pachatelé kyberkriminality podle Kubíka tak, že jim vyhrožují nebo je klamou ohledně toho, že při nečinnosti je čeká určitý postih. Časovou tíseň stupňují tvrzením, že jejich nabídka je časově omezená, nebo například spustí odpočet času. Vydávají se za autority, ať už bankéře či policisty. Na zvědavost pak cílí třeba odkazy s popiskem „na tomto videu jsi ty“. Ziskuchtivost pachatelé vyvolávají příslibem investice bez rizika nebo lží o výhře v loterii či o získání dědictví.

"V reálném životě taky nikomu nedáte peněženku nebo PIN s kartou. To samé je potřeba i v internetovém prostředí," podotkl náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík. Vedle osvětových kampaní je podle něj nutné i zintenzivnění mezinárodní spolupráce, protože řada útoků na internetu pochází ze zahraničí.

Náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík poukázal na to, že neustále stoupá i mravnostní kyberkriminalita, přičemž zranitelnou skupinou obětí jsou děti. O zranitelnosti dětí na internetu hovořil i místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Uvedl, že věková hranice uživatelů internetu se stále snižuje a že třetina mladých se tam stala terčem kyberšikany. Podle něj je důležité, aby potřebné informace o chování v on-line prostředí předávaly dětem nejen instituce, ale i přímo jejich rodiny. Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC zmínil, že 50 procent dětí se stále nedovolá na existující helplinky a že je bude zapotřebí rozšířit.

Máme zkušenosti s podvody v on-line prostředí?

Celkem hlasovalo412 čtenářů

Ohodnoť článek

Štítky Internet, Tomáš Kubík, Česko, Ivan Bartoš, Lukáš Kolářík, Česká pirátská strana, podvod, on-line, kriminalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pachatelé kyberkriminality využívají strach, zvědavost i ziskuchtivost obětí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.