Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasičské cisterny v hradeckém kraji vybavilo hejtmanství automatickými externími defibrilátory

Hasičský sbor Královéhradeckého kraje získal od hejtmanství 1,5 milionu korun, za který se pořídilo celkem 19 automatických externích defibrilátorů (AED). Nově budou ve všech výjezdových cisternách. Hasiči tak budou moct kvalitně suplovat záchranáře před jejich příjezdem.

„Hasiči je využijí nejen při záchraně života zraněných osob, ale přístroje se budou hodit i při náročných zásazích, kdy hrozí hasičům nebezpečí vlivem prostředí nebo kvůli enormní zátěži a vyčerpání,“ uvádí hasičský sbor na svém webu.  

Podobné defibrilátory už ve svých autech vozí i některé hlídky státní a také městské policie. Jeden z přístrojů už je i součástí výjezdové cisterny hasičů v Jaroměři. Přístroj, který vydává defibrilační výboj, se ovládá pomocí tří jednoduchých úkonů a k jeho ovládání jsou hasiči proškoleni. 

O tom, že jsou tyto přístroje v terénu potřeba, svědčí i zvyšující se počty událostí, během kterých je automatizovaný externí defibrilátor zapotřebí. Podle statistik profesionální a dobrovolní hasiči zasahovali v roce 2021 při použití AED u 218 událostí. Díky tomu se podařilo zachránit 87 lidí. 

„Defibrilátory nepatří k základnímu technickému vybavení cisteren, ale jsou nadstandardním vybavením hasičů. Jsme rádi, že jsme mohli přispět k větší vybavenosti našeho hasičského záchranného sboru a tím i větší bezpečnosti v celém kraji. Zároveň ale přeji hasičům, aby tato zařízení museli využívat co možná nejméně,“ uvedl na sociálních sítích hejtman Martin Červíček (ODS). 

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Královéhradecký kraj, Martin Červíček, ODS, Hasičský záchranný sbor, Jaroměř, defibrilátor, AED

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasičské cisterny v hradeckém kraji vybavilo hejtmanství automatickými externími defibrilátory  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.