Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Broumov se může stát Evropským hlavním městem kultury. Kandidaturu podpoří i slovenští partneři

Kandidaturu města Broumov na Evropské hlavní město kultury 2028 podpoří i partnerský Banskobystrický kraj. Město se sedmi tisíci obyvateli je nejmenší, které postoupilo do finále soutěže. Zástupci slovenských partnerů do Královéhradeckého kraje přijeli na dva dny. Kromě Hradce Králové si prohlídli i zmiňovaný Broumov.

„Broumov je pro mě nejen znovuobjevené krásné místo pro život, ale v mnoha ohledech i velmi zajímavé kulturně-společenské centrum. Kandidatura je velkou příležitostí ukázat, co tento mikroregion nabízí, a zároveň představit to, co se doposud podařilo v kulturně-společenském životě na Broumovsku odpracovat," uvedl v tiskové zprávě hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

Podle hejtmanství patří mezi přednosti Broumova především přírodní bohatství, unikátní barokní krajina, pestrý kulturní život a velký potencionál pro další rozvoj. I proto se Královéhradecký kraj rozhodl uvolnit tři miliony korun pro místní spolky. Peníze hejtmanství rozdělí jako dotace.  

„Celková koncepce projektu mě velmi nadchla především proto, že komunikuje důležitá témata, která jsou aktuální i u nás. Jako Banskobystrický kraj se rádi zapojíme do projektu Broumov 2028 a pokusíme se ho vhodně využít například pro otevření důležitých kulturních témat v Banskobystrickém kraji,“ doplnil ve zprávě spolupráci předseda Banskobystrického samosprávného kraje Ondrej Lunter

Dvoudenní návštěva slovenských kolegů se netýkala jen projektu Broumov 2028. Kromě návštěvy Broumova došlo i na prezentaci Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, školství hradeckého kraje nebo návštěvu závodu Škoda Auto v Kvasinách. 

O titul Evropského města kultury 2028 se uchází dvě česká města  

Titul Evropské hlavní město kultury každoročně propůjčuje Evropská unie. V roce 2028 budou kandidovat města z České republiky a z Francie. V minulosti tento prestižní titul získala Praha v roce 2000 a v roce 2015 Plzeň. Pro města je to příležitost představit Evropě svůj kulturní život. 

Všichni kandidáti musí odevzdat svou přihlášku do 1. září 2022. Dvanáctičlenná mezinárodní porota následně vybere finalisty soutěže a o držiteli titulu bude jasno již v roce 2023. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MU Broumov

Štítky Broumov, Královéhradecký kraj, Evropské hlavní město kultury, Banskobystrický kraj, Hradec Králové, projekt, návštěva, Martin Červíček, Evropská unie, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Broumov se může stát Evropským hlavním městem kultury. Kandidaturu podpoří i slovenští partneři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.